Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Doların nefesini kesen hamle

Düzenleyen:
Doların nefesini kesen hamle

Ekonomi Haberleri

Ekonomik verilerden uzak, siyasi kararlarla Türkiye’nin notunu düşüren Fitch ve S&P’nin kriz planları ters tepti. İlk işlem gününde dolar sert düştü, borsa %2.9 yükseldi.

Tamamen ekonomik gerekçelerden uzak, siyasi bir kararla Türkiye’nin notunu düşüren sıfırcı hocalara piyasalardan ve yatırımcılardan tokat gibi karşılık geldi. 

Fitch’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına, Standard &Poor’s’un not görünümü negatife düşürmesinin ardından piyasalarda ilk işlem gününde Türk varlıkları hızla değer kazandı. 

Cuma akşamı Türkiye’nin notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşlarının hedeflerinde Cumhurbaşkanlığı sistemi ve referandum olması dikkat çekmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi kararla Türkiye’nin notunu düşürmesini dikkate almayan piyasalarda dolar, dün Merkez Bankası’nın likitideyi sıkı tutan hamleleriyle 3.78’in altını görürken, Borsa İstanbul da yüzde 2.88 değer kazanarak Nisan 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

NOT KARARI SİYASİ KİMSE ALDIRMADI

Yabancılar başta olmak üzere yatırımcıların, TL’nin değer kaybedeceği yönündeki açtıkları pozisyonları da toplu olarak kapattıkları görüldü.

TL YÜZDE 2 DEĞERLENDİ

Kısa vade için TL’de en kötünün geride kalmış olabileceği beklentisi ve Merkez Bankası’nın swap ve 2 puana ulaşan sıkılaştırma adımlarının da desteğiyle dolar, sert düşüşle 3.78’in altına gerilerken, TL bu yıl ilk kez gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. Dolar, Fitch kararı öncesi geçen hafta 3.91’i gördükten sonra cuma günü 3.87’de tamamlamıştı. TL, dün dolar karşısında yüzde 2’den fazla değer kazandı. Doların hızla gerilemesinde Merkez Bankası’nın hamleleri de etkili oldu. Bankacılar, swap olarak da tanımlanan Merkez Bankası’nın açtığı 1 milyar dolarlık 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesine gelen talebin 900 milyon dolar ile sınırlı kalmasının doların düşüşünü hızlandırdığını söylediler. 

FONLAMA MALİYETİ 5 YILIN ZİRVESİNDE

Bankalar Merkez Bankası'nın yüzde 11 faiz ile sağlanan geç likidite imkanından bugün yaklaşık 53,55 milyar lira kullanım yaparken, bankacıların yaptığı hesaplamaya göre ortalama fonlama maliyeti yüzde 10,3'ü aşarak 2012 ortasından beri en yükseğe çıktı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...