İsrail, Rus askerlerini tampon bölgeye istemiyor

/ Kaynak: CHA
İsrail, Rus askerlerini tampon bölgeye istemiyor

DÜNYA Haberleri  / CHA

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Zeyev Yelkin, Rus barış gücü askerlerinin Golan Tepelerine yerleştirilmesinin hukuki prosedür gerekçesiyle zor olduğunu söyledi.

nbsp;Eho Moskvı radyosuna konuşan Yelkin, Suriye ile İsrail arasında oluşturulan tampon bölgeye Avusturya barış gücü askerleri yerine Rus barış gücü askerleri gönderilmesine ilişkin öneriyi yorumladı. Yelkin, "Şu anda bu konu gündemde değil, çünkü hukuki sorunlar mevcut. İsrail-Suriye anlaşmasına göre, BM Güvenlik Konseyi'nin hiç bir daimi üyesi, barış gücü askerlerinin bir parçası olamaz. Sadece Rusya değil, ABD, İngiltere ve Fransa'nın da Suriye'ye yönelik çıkarları bağdaşmıyor. Umarız ki, BM bu bağlamda kendi yükümlülüğünü yerine getirerek Avusturya barış gücü askerlerinin yerini alacak başka bir ülke bulur." dedi. Rus barış gücü askerlerinin Golan Tepeleri'ne gelmesi için söz konusu İsrail-Suriye anlaşmasında değişikliğin yapılması olasılığını da yorumlayan İsrailli diplomat, "Teorik açıdan olabilir. Ama benzer anlaşmalarda bir değişiklik yapıldığı zaman başka tartışmalı konular da ortaya çıkıyor. Eğer BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri de Golan Tepeleri'ne kendi barış gücü askerlerini getirmek isterse, bu durumda kontrolü kaybederiz. Burada çok sorun var." dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7 Haziran'da BM'in ve bölge ülkelerinin uygun görmesi durumunda tampon bölgeye Avusturya barış gücü askerleri yerine Rus barış gücü askerleri gönderebileceklerini önermişti. 6 Haziran'da Avusturya Suriye'de muhalif güçlerle Esed rejimi arasında yaşanan çatışmaların askerleri açısından tehlike oluşturduğunu, Golan Tepeleri'nden askerlerini geri çekme kararı aldıklarını belirtmişti.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...