Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Olaylar sürerse ekonomi olumsuz etkilenir'

/ Kaynak: CHA
- Güncelleme:
'Olaylar sürerse ekonomi olumsuz etkilenir'

Ekonomi Haberleri  / CHA

Uzmanlar, Taksim gösterileri ve 'Gezi Parkı' olaylarının büyümesi halinde Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Caravel Yatırım Şirketi ortaklarından ve Ekonomi Uzmanı Çağlar Sömek Taksim gösterileri ve 'Gezi Parkı' olaylarının büyümesinin Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Çağlar, olayların Türkiye'yi yurtdışında istikrarsız göstereceğine dikkat çekti. Türkiye'de son 10 yılda yaşanan ekonomik büyüme ve politik istikrarara rağmen geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar borsada düşüşlere neden oldu. Ekonomi Uzmanı Çağlar, "Bir aşağı yönde hareketlenme riski ile de karşı karşıya kalabiliriz. Bir de gösteriler ve hükümetin tavrı iç piyasalarda güvensizliğe de yol açabilir. Bu da büyümeyi olumsuz etkiler." dedi. Türkiye'de 2012'deki durağan görünümlü ekonominin 2013'te büyümesi bekleniyordu. Petrol ve hammadde fiyatlarının yükselmemesi, Avrupa ve Amerika'nın daha stabil hale gelmesinin Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkilediğine işaret eden Sömek, merkez bankasının çok gevşek davranarak faizleri düşürmesinin, hem büyümeyi hem de enflasyonu etkileyeceğini kaydetti.
Çağlar, ekonomik büyümenin güvenle doğru orantılı olduğunu, bunun için yatırımcıların siyasi gelişmeleri dikkatli bir şekilde takip ettiğini söyledi. Hükümetin son açıklamaları ile bu kavganın sürebileceği havasının hakim olduğuna işaret eden Ekonomist Çağlar, "Bir polarizasyon oluşturulmakta. Bu da ekonomi yönetimi için hiç iyi birşey değil. Borsa Türkiye'nin yeni bir döneme (1970-80'ler gibi) girilip girilmediğini sorgulamakta. Polarizasyon şeklinde. Bu da Türkiye'yi çok yavaşlatır." diye konuştu.
Çağlar, olaylarının devam etmesi ve büyümesi halinde tüketim ve yatırımların azalabileceği, bunun da ekonomiye yansıyacağını belirtti. Türkiye'nin cari açığı sebebiyle dışardan gelen fonlara ve yatırımcılara muhtaç bir ülke olduğunu hatırlatan Çağlar, "Bu fonların gelebilmesi için güvenin yüksek olması gerekir. Eğer güven bunalımı olursa TL ve Türkiye aktifleri kötü etkilenir. Yatırımcı politik istikrarın olmadığı yere para yatırmak istemez. Türkiye'yi son 10 senede Türkiye yapan güvenin artmasıdır. Geçmiş çekişmelerin bitmiş olması ve istikrarın gelmesiydi." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...