Ekonomik büyümeye bakan bile şaştı

- Güncelleme:
Ekonomik büyümeye bakan bile şaştı

Ekonomi Haberleri

İlk çeyrekte ekonomik büyüme yüzde 3'le beklentileri aşınca veriler, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Ekonomi Bakanı Çağlayan'ı şaşırttı.

Ekonomik büyüme yılın ilk çeyreğinde sürpriz yaptı. Türkiye, Ocak-Mart döneminde yüzde 3 büyüyerek, beklentileri aştı. Türkiye, G-20 ülkeleri içinde Çin ve Endonezya'dan sonra en fazla büyüyen ülke unvanını aldı. İlk çeyrekte 17 ülkeli Euro Bölgesi'nin en hızlısı çıktı. Açıklanan büyüme verileri, hükümetin ekonomi kurmaylarını da şaşırttı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Büyüme beklentilerin üzerinde geldi" açıklamasını yaptılar. Ekonomistler toparlanmanın yavaş seyrettiği gerekçesiyle ilk çeyrekte yüzde 2.1-2.3 arasında büyüme bekliyordu. TUİK'in verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış GSYH ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 3.7 arttı. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ilk çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 1.6 artış gösterdi. Yüzde 3'lük büyümenin 2.9 puanı kamu tüketimi ve kamu yatırımından geldi. Özel sektör yatırımlarındaki daralma, büyümeyi 2.1 puan aşağı çekti. TÜİK, 2012 yılının tamamı için yüzde 2.2 olarak açıkladığı büyüme verisinde revizyona gitmedi. Bakan Zafer Çağlayan, ilk çeyrek büyüme rakamının beklentilerin üzerinde olduğunu ancak Orta Vadeli Program'da hedeflenen yüzde 4'ü yakalamak için yetersiz olduğunu savundu. Çağlayan, ihracatın ilk çeyrek büyümesine desteği olmadığını söyledi. Çağlayan, "Yüzde 3, bizim yıllık yüzde 4'lük hedefi yakalamada yetersiz. Nisan ayıyla beraber sanayi üretim endeksinde bir yükseliş görüyorum. Bu artışla beraber ikinci çeyrekten itibaren Türkiye gerçek büyüme performansını gösterecek" dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GSYH'nin ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düzeyinde artış göstererek, beklentilerin üzerinde büyüme kaydettiğini belirtti. Geçen yıl zayıf seyreden özel nihai tüketim harcamalarının, bu yılın ilk çeyreğinde büyümeye pozitif katkı sağladığını ifade eden Babacan, şöyle devam etti: "Yılın kalanında özel kesimin katkısının artmasını bekliyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen büyüme rakamları, 2013'ün tamamı için Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen büyüme oranları ile uyumlu. Türkiye'de, 2013 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre istihdamdaki artış 1 milyon 208 bin kişi oldu." Ata Yatırım Baş Ekonomisti Gülay Elif Girgin, "Nisan ayı sanayi üretimi ve Mayıs ayına ilişkin ümit verici öncü göstergelerle ikinci çeyrekte büyüme momentumunda ılımlı bir ivmelenme öngörüyoruz" dedi ve ekledi: "Fakat diğer yandan, şu an her ne kadar bizi makroekonomik tahminlerimizi revize etmeye yöneltmese de, yaşanan olayların devam etme süresine bağlı olarak tüketici güveni anlamında ekonomi üzerinde baskı oluşturma ihtimalini göz ardı etmemekteyiz." Cari açık, Nisan ayında beklentilere paralel 8.17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın verilerine göre, cari açık Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.2 artışla 24.34 milyar dolar oldu. 12 aylık cari açık da bir önceki aya göre 3.6 milyar dolar artarak 51.3 milyar dolara yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...