TFF topun ağzında

TFF topun ağzında

GÜNDEM Haberleri

UEFA Disiplin Müfettişleri, Futbol Federasyonu'nun şikeyle ilgili verdiği kararlardan memnun olmadığını raporlarında net bir şekilde ortaya koydu.

F.Bahçe ve Beşiktaş'ın UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edilmesiyle birlikte gözler Futbol Federasyonu'na çevrildi. Konunun uzmanları, UEFA'nın gereken cezaları ve yaptırımları zamanında uygulamadığı için TFF'yi de Disiplin Kurulu'na sevk edebileceğini ileri sürdü. 3 Temmuz sürecinde Futbol Federasyonu'nun şikeyle ilgili verdiği kararlardan memnun olmayan UEFA Disiplin Müfettişlerinin, bu durumu raporlarında net bir şekilde ortaya koyduğu belirtildi. Beşiktaş'tan 21 Haziran'a, F.Bahçe'den de 22 Haziran'a kadar savunma isteyen UEFA'nın, nihai kararını açıkladıktan sonra gerekli görürse Türkiye Futbol Federasyonu'nu da Disiplin Kurulu'na sevk etme ihtimalinin çok yüksek olduğu iddia edildi. Böyle bir durumda Futbol Federasyonu'nun görevi bırakabileceği de sızan bilgiler arasında.
DÜĞMEYE LONDRA'DA BASILDI
Avrupa futbolunun patronu UEFA, 23 Mayıs'ta Londra'da TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve Başkanvekili Servet Yardımcı'nın da katıldığı toplantıda çok önemli kararlar almıştı. Kamuoyunda büyük yankı bulan yeni talimatların en önemlisi ise "Ulusal federasyonların, futbolun özüne zarar veren şike, yolsuzluk ve doping suçları karşısında ceza verme konusunda yetersiz kalması veya uygun olmayan bir ceza vermesi durumunda UEFA disiplin organlarının yetkiyi ele almasına izin verilmesi" maddesi olmuştu. Yönetmeliğin 1 Haziran'da yürürlüğe girmesinin ardından UEFA, dilediği takdirde TFF'nin yetkilerini elinden alma yetkisine kavuştu. Bu arada Yargıtay Başsavcılığı'nın da şikeyle ilgili dosya üzerindeki incelemelerini tamamladığı, 16.Ağır Ceza Mahkemesi kararlarının "onanması talebiyle" ilgili daireye dosyayı sevk etmeye hazırlandığı öğrenildi.
TFF kararı çiğnendi!
UEFA'dan gelen yazının ardından F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve sarı-lacivertli yönetici Tolga Deniz Aytöre, dün TFF Başkanı Yıldırım Demirören'le görüştü. Aziz Yıldırım, "UEFA bu kararda mahkemeye göre hareket etti, TFF'nin hakkımızda almış olduğu kararlar hiçe sayıldı" deyip destek isterken Yıldırım Demirören'in, "Bu bizi de rahatsız etti. Öyle ki, talimatlar ve bu düzenlemeler UEFA'nın onayı alınarak yapıldı. F.Bahçe ve Beşiktaş'a destek olacağız" sözlerini kullandığı öğrenildi.
Avrupa'nın dilinde
Avrupa ve ABD basını, iki Türk takımının UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine geniş yer verdi. "The New York Times", F.Bahçe ve 5 yöneticinin şike iddiaları sebebiyle ifade vereceğini ön plana çıkarırken, Marca, Beşiktaş'ın şike sebebiyle zan altında bulunduğunu ve gelecek sezon Avrupa'ya gidemeyebileceğini manşetine taşıdı. Daily Mail, F.Bahçe'nin 2. kez Şampiyonlar Ligi'ne katılamama ihtimaline vurgu yaparken, Telegraph ise Aziz Yıldırım'ın şike nedeniyle aldığı 6 yıl
3 aylık hapis cezasını hatırlattı.
Kim gidecek?
F.Bahçe'ye ve Beşiktaş'a gelebilecek ceza ihtimaliyle beraber Avrupa'ya gidecek takımlar da değişecek. Muhtemel cezalar Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak G.Saray ile Avrupa Ligi'ne 2. Ön Eleme turundan girecek Trabzonspor'u etkilemiyor. Ancak Bursaspor'un kulvarı ve başlangıç noktası değişebilir. Ligi 5. sırada tamamlayan Kayseri ile 6. sırada bitiren Kasımpaşa'ya da Avrupa kapıları açılabilir.
İHTİMALLER ŞU ŞEKİLDE
F.Bahçe ceza alırsa:
Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turu:Beşiktaş
Avrupa Ligi Play-off Turu:Bursaspor
Avrupa Ligi 3. Ön Eleme Turu:Kayseri
Beşiktaş ceza alırsa:
Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turu:F.Bahçe
Avrupa Ligi Play-off Turu:Bursaspor
Avrupa Ligi 3. Ön Eleme Turu:Kayseri
F.Bahçe ve Beşiktaş ceza alırsa:
Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turu:Bursaspor
Avrupa Ligi Play-off Turu:Kayseri
Avrupa Ligi 3. Ön Eleme Turu:Kasımpaşa
Not: Bursaspor, Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turu'nda oynarsa F.Bahçe'den farklı olarak seri başı olmayacak. Dolayısıyla Lyon, Zenit, PSV, Metalist ve POAK'dan biriyle eşleşebilir. Avrupa Ligi'nde ise tüm turlarda seri başı olarak mücadele edecek durumda. Kayseri ile Kasımpaşa'nın seri başı olma ihtimalleri ise yüksek puanlı takımların önceki turlarda elenmesine bağlı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...