Taksim'de cirolar yüzde 80 düştü

- Güncelleme:
Taksim'de cirolar yüzde 80 düştü

Ekonomi Haberleri

İki haftadır devam eden Gezi Parkı olayları esnafı vurdu. İstanbul genelinde cirolarda yüzde 20, Taksim ve Beşiktaş civarında ise yüzde 80'e yakın kayıp yaşanıyor.

Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve bir çok şehire yayılan olayların faturası esnafa çıktı. İstanbul genelinde esnafın cirosunda iki haftada yüzde 10-20 arası düşüş olurken, olayların merkezindeki yerlerde tablo daha vahim. Özellikle Taksim ve Beşiktaş'ta esnaf, cirolarının yüzde 80'e kadar düştüğünü belirtiyor. Esnafın bir kısmı ise ciro kaybının yanı sıra tahribattan dolayı ek bir zarar içine girdi. Günün her saati neredeyse iğne atsan yere düşmez denilecek bir kalabalığa sahne olan İstiklal Caddesi hiç de alışık olmadığı boş anları yaşıyor. Taksim ve çevresinden turist ve İstanbullular ayağını çekince meydan göstericiler ve o bölgede çalışanlara kaldı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Faik Yılmaz, olayların esnafı oldukça olumsuz etkilediğini belirterek, "İstanbul genelinde yüzde 10-20 arası bir ciro kaybı yaşanmakta. Ayrıca olayların merkezi ve yakınındaki bölgelerde ise ciro kayıpları yüzde 40'ı aşıyor arasında değişmekte. Ciro kaybının yanı sıra özellikle Taksim ve Beşiktaş çevresinde de gösteriler sırasında bir çok esnafın dükkanı tahrip edildi. Bu yüzden esnaf ayrı bir zarara daha girdi. Bu konuda yetkililerden yardın bekliyoruz" dedi. Alışverişin huzurlu ortamda yapılabileceğine dikkat çeken Yılmaz, "Vatandaşlar özellikle o bölgelere gitmeye çekiniyor ve alışverişten kaçıyor. Diğer yandan turistlerde olayların yaşandığı bölgelerden uzaklaştı. Gezi parkı ve çevresi kalabalık ama burdaki insanların ihtiyaçları dışarıdan getirilerek karşılanıyor. Tabii ki bu durumda esnafta ürününü satacak müşteri bulamıyor" diye konuştu.
nbsp;Taksim'de cirolar yüzde 80 düştü
300 simit satıyordum şimdi 75
İstiklal Caddesi'nde simitçilik yapan Reşat Çelik, olaylar sırasında simit arabasının zarar gördüğünü ve camını değiştirmek için 600 lira para verdiğini söylüyor. Çelik, zararının sadece bununla kalmadığını aktararak, "Simit satışlarım da oldukça düştü. Önceden 250-300 simit satarken şimdi bu rakam 75-80'e indi. Sadece bölgede işi olanlara 5 çayında simit satabiliyoruz" dedi.

TURİSTE KARNAVAL HAVASI
Günün her saati alışveriş yapan ve gezmeye gelenlerle dolup taşan İstiklal Caddesi'nde, işler tam manasıyla durmuş durumda. Eyleme gidenlerin geçtiği caddede iş yapan bir esnaf, "Bazen Arap turistler geliyor. Alışveriş sırasında gürültüleri duyunca endişeleniyorlar. Biz de 'karnaval var' diye onları rahatlatmak zorunda kalıyoruz..." diyor




İLK HAFTA HİÇ İŞ YAPILAMADI

Olayların merkezindeki Taksim İstiklal caddesindeki esnaf deyim yerindeyse kan ağlıyor. Hangi esnafa bir dokunsan bin ah işitiyorsun. Esnaf bir yandan ciro kaybı yaşamanın diğer yandan da dükkanlarının zarar görmesi endişesiyle olaylar ve gürültüler arasında ekmek teknesini yürütmenin derdine düşmüş durumda. İsmini vermek istemeyen bir restoran sahibi işlerin oldukça kötü olduğunu belirterek, "Vatandaş dışarı çakmazsa ne olur. Turist de yok. Biz kime mal satacağız. Cadde oldukça boşaldı. Olaylar başladıktan sonra ilk hafta neredeyse hiç satış yapamadık. Daha sonra ki hafta biraz yaptık ama ciro yüzde 70 oranında düştü" diye konuştu.





TURİZMCİ DE ZORDA

Rezervasyonlar nbsp;yüzde 30 azaldı
Yaklaşık 15 gündür devam eden eylemler turizmcileri de düşündürüyor. Fethiye'nin Ölüdeniz beldesindeki turizmciler, rezervasyonların yüzde 30 oranında düştüğünü belirtti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Fethiye Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Salih Taşçı da, "Yabancıları yakıp yıkma, sivil insanlara ve araçlara zarar verme çok endişelendiriyor ve korkutuyor. Mavi yolculuğa çıkan teknelerin olduğu bölgede, küçük çaplı gösteriler bile turistleri korkuttu" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...