Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye talimat, 'Sorumluları yargılayın'

/ Kaynak: İHA
Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye talimat, 'Sorumluları yargılayın'

DÜNYA Haberleri  / İHA

AB'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 'barışçıl göstericilere' karşı aşırı güç kullanan polisler hakkında soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

nbsp;AB'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 'barışçıl göstericilere' karşı aşırı güç kullanan polisler hakkında soruşturma açılması gerektiğini söyledi. nbsp;Avrupa Parlamentosu Genel Kurul'unda 'Türkiye'deki Son Durum' başlıklı oturumda konuşan Ashton, "Türk polisi, protestocuları Taksim Meydanı'ndan çıkarmak için büyük bir saldırı başlatmıştır. Yoğun bir tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanımı olmuştur" dedi. Polisin aşırı güç kullanımından büyük endişe duyduklarını söyleyen Ashton, olayları başından beri takip ettiğini belirterek, son iki hafta içinde polisin aşırı güç kullanımına ilişkin birçok örnek olduğunu söyledi."Polisin ezici çoğunluğu barışçıl olan protestoculara karşı yakın mesafeden göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi" kullandığını söyleyen Ashton, "birkaç bin kişinin yaralandığını, bunlardan onlarcasının durumunun ciddi olduğunu" belirtti. "Tekrar ifade etmek istiyorum, barışçıl göstericilere yönelik aşırı güç kullanan polisler hakkında soruşturma başlatılmalı" diyen Ashton, son olayların toplumda bir kutuplaşmaya neden olduğunu ve AK Parti'nin hafta sonunda yapmayı planladığı mitinglerin ülkedeki gerilimi artırabileceğini dile getirdi. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün protestocularla yapacağı görüşmenin diyalog, müsamaha ve karşılıklı saygı açısından önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Ashton ayrıca, Türkiye'nin AB üyeliğine aday bir ülke olarak demokratik standart ve uygulamaları en üst düzeyde uygulaması gerektiğini ifade etti.Bu demokratik standart ve uygulamalara ifade özgürlüğü, barışçıl gösteri hakkı, medyanın özgürlüğü, din ve düşünce özgürlüğünün de dahil olduğunu belirten Ashton, demokratik yollarla seçilmiş, üç kez seçim kazanmış ve halkın yarısının desteğine sahip olan hükümetin kendisine oy vermemiş yüzde 50'nin de endişelerini anlaması gerektiğini savundu. Olayların başlangıcında Türk basınının gösterilere yer vermemesine de şaşırdığını söyleyen Ashton, Türkiye'deki medya özgürlüğü de bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...