Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Korneada yeni bir tabaka keşfedildi

/ Kaynak: AA
Korneada yeni bir tabaka keşfedildi

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

İngiliz bilim adamları, insan korneasında daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir tabaka bulunduğunu ortaya çıkardı.

İnsan korneasında daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir nbsp;tabaka bulunduğunu ortaya çıkaran İngiliz bilim adamları, göz hekimliği ders nbsp;kitaplarının yeniden yazılmasına yol açacak nitelikte bir buluşa imza attı. nbsp;İngiltere'nin Nottingham Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı nbsp;keşif kornea grefti ve nakli ameliyatlarından çok daha iyi sonuçlar alınmasına nbsp;imkan verecek. nbsp;Profesör Harminder Dua tarafından keşfedildiği için Dua tabakası nbsp;olarak adlandırılan yeni tabaka kornea dokusunun içinde yer alıyor. nbsp;Gözün dış tabakasının en önünde yer alan, şeffaf yapıda, kubbe nbsp;şeklinde ve 550 mikron (0,55 milimetre) kalınlığında bir doku olan kornea, göze nbsp;gelen ışığa karşı koruyucu lens görevi görüyor. nbsp;İnsan korneasının şimdiye kadar, önden arkaya doğru sıralanan, kornea nbsp;epiteli, Bowman zarı, kornea stroması, Desme membranı ve kornea endoteli adı nbsp;verilen 5 tabakadan oluştuğu sanılıyordu. Yeni keşfedilen Dua tabakası, korneanın nbsp;arkasında yer alan, kornea stroması ile Desme membranı arasında bulunuyor. nbsp;Kalınlığı sadece 15 mikron (0,015 milimetre) olmasına karşın son nbsp;derece dayanıklı olan Dua tabakası 1,5-2 barlık basınca direnç gösterebiliyor.
Bulduğu yeni tabakaya ilişkin yaptığı açıklamada, bunun, göz hekimliği nbsp;ders kitaplarının kelimenin tam anlamıyla yeniden yazılmasına neden olacak önemli nbsp;bir keşif olduğunun altını çizen Dua, bu yeni tabaka sayesinde göz nbsp;ameliyatlarının hastalar için artık daha güvenli ve basit hale geleceğini nbsp;söyledi. Dua, "Klinik açıdan bakıldığında, dünyanın her yerinden klinik nbsp;tedavilerde uzmanlaşmış hekimlerin, bu tabakanın varlığı, yokluğu veya nbsp;yırtılmasıyla ilişkilendirmeye başladığı birçok hastalık bulunuyor" dedi.
Dua tabakası hakkındaki çalışma Ophthalmology adlı bilimsel dergide nbsp;yayımlandı.


TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...