Cemil Çiçek'ten çarpıcı açıklamalar

/ Kaynak: İHA
Cemil Çiçek'ten çarpıcı açıklamalar

GÜNDEM Haberleri  / İHA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İHA ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu 'Ankara'nın Gündemi' programına konuk oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, İHA ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu 'Ankara'nın Gündemi' programına konuk oldu. İhlas Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun konuk olduğu programda Çiçek, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, kavga ortamında olup bitenleri değerlendirme imkanının olmadığını söyleyerek, "Sükunete ermek lazım. Sakin sakin bu olaylarda ne kazandık ne kaybettik bir hasar tespitini yapmak lazım. Olaylarla ilgili en masumane değerlendirmeyi şöyle yapıyoruz; bu bir demokratik protestodur. İnsanlar protesto yapar, insanlar beğenmediği hususlarla ilgili bir tepki ortaya koyar. Bu bir haktır. Bunların hiçbirisine aklı başında kimsenin bir itirazı olamaz. Evvela düşünelim sonra konuşalım, biz evvela yapıyoruz sonra düşünüyoruz" diye konuştu. nbsp;Türkiye'nin olaylar sonrası neler kaybettiği ve ödeyeceği faturanın ortaya konulmadığına değinen Çiçek, "Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelerde, Türkiye ile ilgili verilen karar şudur; demokratik ülkede protesto bir kısım çevreler, bir kısım zümreler ister tek kişi, ister çok kişi devletinin politikasını beğenmeyebilir, Hükümetin icraatlarından memnun olmayabilir, buna karşı bir tavır ortaya koyabilir ama bütün bunları yaparken cebir ve şiddeti bir sorun çözme yöntemi olarak kullanamaz. Demokrasilerde cebir ve şiddete kim taraftar oluyorsa onun zerre kadar demokrasiyle, demokratiklikle alakası yoktur" ifadesini kullandı.
Çözümlerin hukuk ve meşruiyet çerçevesinde bulunması gerektiğine işaret eden Cemil Çiçek, "Hak talep eden başkasına haksızlık yapmayacak. Eğer hukukun dışına çıkılarak bugün Türkiye'de sergilenen yöntemlerle özü itibariyle haklı bile olsa haksız duruma düşer ve kamu düzeni diye bir şey kalmaz. Türkiye bunun tecrübesini çok kez yaşadı fakat yaşananlardan bir türlü ders almıyoruz. 15-20 senede bir aynı sahneleri tekrar yaşıyoruz. Bu tuzaklara düşüyoruz, bu oyunlara geliyoruz" dedi.
Çiçek, "Bu olaylar olduğu günden beri başlangıçta en haklı olaylara bile ilgi göstermeyen ulusal medya, şimdi ne oldu da Türkiye'nin üzerine bütün projektörlerini çevirdiler. Bunun arkasındaki olup biteni görmemek için bunca yıllık yaşadığınız tecrübeyi de sıfırlamanız gerekiyor. Biz bu kadar niye acı çektik ki, şimdi bizden sonraki kuşaklara kötü bir malzeme bırakıyoruz" ifadesini kullandı.
"ULUSLARARASI MEDYA TÜRKİYE'NİN OLİMPİYAT YAPILAMAYACAK BİR ÜLKE OLDUĞUNU SÖYLEMEYE ÇALIŞIYOR"
Yurt dışındaki her toplantıda Türkiye'nin taleplerinin dile getirildiğini belirten Çiçek, "Türkiye'nin 4 tane talebi var. Bunlardan bir tanesi İstanbul'da 2020 yılı Dünya Yaz Olimpiyatları'nın yapılması. 9 saat yayın yapan uluslararası medya Türkiye'nin olimpiyat yapılamayacak bir ülke olduğunu söylemeye çalışıyor. İlk defa bir Müslüman ülkede olimpiyat yapılacaktı. Bunları anlatıyorduk ama şimdi artık olimpiyatları anlatamıyoruz. Daha 15 gün önce yatırım yapılabilecek bir ülke olarak anlatılırken, şimdi bugün gelinen nokta itibariyle bırakın yatırım yapmayı, turist olarak bile gidilmesin tavsiyesi yapılıyor. 15 gün içinde Türkiye'yi bu noktaya getirdik. Bu noktaya getirme başarısını maalesef Türkiye gösterdi. Bunun faturasını Türk milleti ödeyecek" şeklinde konuştu.
Hak arama yollarına değinen Çiçek, devletin izin verdiği noktalarda eylem yapılabileceğini ifade ederek, "İstediğin kadar yap ama bir şey yaparken yakma, yıkma. Bu olimpiyatları alamazsak Türkiye çok şey kaybedecek. Olimpiyatlarda 5 bin tane gazeteci gelecek Türkiye'ye. Bu da ülke için büyük bir kazanım olacaktır" diye konuştu.
EXPO 2020 kararının da bu dönemde verileceğine dikkati çeken Cemil Çiçek, İzmir EXPO'su için büyük bir mücadele verildiğini söyleyerek, "İzmir'e gelmeye başlayan insanlar Yunanistan'dan dönmeye başladı" dedi. Türkiye'nin Dünya Miras Komitesi'ne adaylığı olduğunu söyleyen Çiçek, İstanbul'un dünyanın en önemli miraslardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin BM Güvelik Konseyi Geçici Üyeliği'ne aday olduğunu kaydeden Cemil Çiçek, "Çevremizde bu kadar kanlı eylem var, bunların çözümüne huzur içinde olan Türkiye katkı sağlayacak diyorduk ama şimdi biz bu yayınlarla 'Türkiye güvenli bir ülke değil, demokrasiden anlamaz' şeklinde AB'den açıklamalar geldi. 5-10 gün içinde Türkiye milyarlarca dolarlık ihaleler yapabildi. Bunların hepsi yabancı sermayelerle yapılabilecek. Ve maalesef bu yayınlarla Türkiye 'yıkılacak duvar görüntüsü' vermeye başladı. Gündelik siyasetler adına, gündelik çıkarlar adına, iyi niyetleri sözlerimin dışında tutuyorum, belli sayıdaki yasa dışı örgütlerin ağına, tuzağına düşerek ki kimlerin oyuncağı olduklarını en iyi bilenlerden biri benim. Bunlar durup dururken meydana gelmesi bu örgütler" ifadesini kullandı.
"POLİSİN ÖLÇÜSÜZ GÜÇ KULLANDIĞINI HERKES KABUL ETTİ"
Polisin ölçüsüz güç kullanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Çiçek, "Polisin ölçüsüz güç kullandığını Başbakan dahil herkes kabul etti. Siz de bazen ölçüyü kaçıran yazı yazmıyor musunuz? Ölçü kaçıyorsa, özür dilemek gerekiyorsa dileniyor zaten. Sonraki kısımda ise bir kişinin eli sopalı polis diye 2 gün reklamını yaptık. Sonra kişinin nereli olduğu, hangi örgüte mensup olduğu ortaya çıktı ve örgütte satırlar, molotof kokteylleri, tabancalar çıktı. Biz bir savaş mı yapıyoruz?" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, sivil toplumun da muhalefet hakkına sahip olduğuna vurgu yaparak, masum ve haklı olan kesimin olaylardan çekilmesi gerektiğini savundu. Bu sayede gerçeklerin ortaya çıkacağını söyleyen Çiçek, "Mesaj verildiyse mesajı herkes kendine göre algılar. Mesaj verilecekse bunun bir muhatabı olacak yanlış anlamamak için. Eğer orada ağaç kesilmesi problem ise bu anlayışla karşılanabilir. Ama Türkiye'de bugünkü sıkıntılar yaşanmadan da hak talep edilebilmeli" şeklinde konuştu.
"BU GÖSTERİLERDE BÜYÜK ÖLÇÜDE YASA DIŞI ÖRGÜTLER VE İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ VARDIR"
Türkiye'de belli dönemlerde başı örtülü kızların okullara gidemediğini hatırlatan Çiçek, "Başörtüsü konusunda pek çok sıkıntı yaşandı fakat bunlar yaşandı diye Türkiye'de kimse bir tek gün vatandaş polis aracı yakmadı, bir tek gün esnafın tezgahı kapanmadı, bir tek gün belediye otobüsü, durağı yakılmadı. Milyonlar miting yaptı, demek ki böyle de hak aranabilir. Bu toplumda böyle de hak talep edildi, böyle de. Hepimiz durduğu yere bakalım" dedi.
Cemil Çiçek, "Bu gösterilerde büyük ölçüde yasa dışı örgütler ve istihbarat örgütleri vardır. Türkiye'nin şöyle bir dönemde iyi bir ülke olması bazılarını rahatsız eder. Çok şükür kaç zamandır şehit haberi gelmiyor. Huzuru Türkiye'ye çok gördüler, bu sefer başka unsurları devreye soktular. Türkiye örnek gösterilen bir ülkeydi, şu saatten sonra aynı şeyi söylemek pek mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.
"Artık kıvamında bırakın" diyen Çiçek, "Neden bırakılmıyor?" sorusu üzerine ise, "Bıraktırmazlar, Türkiye'deki terör örgütlerinin ipi başkalarının elindedir. Neden bunu göremiyoruz? Düğmeye basmış gibi Amerika'sından Almanya'sına gelinceye kadar bir kampanyadır Türkiye'nin aleyhine gidiyor" diye konuştu.
"TÜRKİYE TEKRAR BEL KEMİĞİNDEN VURULMAYA ÇALIŞILIYOR"
Tarafsız olmanın zorluğundan bahseden Çiçek, "Türkiye'nin geldiği bu noktayı gördükten sonra vicdanım kan ağlıyor, uykum kaçıyor. 2015 yılında sözde soykırım iddialarının 100. yılı. Taksim'de birbirinin boğazına sarılan bir toplum bu kampanyaları nasıl göğüsleyecek. Bu görüntüler o kampanyaları haklı kılar. Türkiye tekrar bel kemiğinden vurulmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.
İçişleriyle uğraşan ülkelerin dış politikasının olmayacağına işaret eden TBMM Başkanı Çiçek, "Yabancı istihbarat örgütleri orada cirit atıyor. Kendi elçiliklerine saldırı söz konusu olduğunda saldıran terörist, hayatını kaybeden bizim güvenlik görevlimiz oldu. 10 senedir anlatmaya çalışıyoruz. Bu örgütlerin arkasında Avrupa var, onlar bizimle işbirliği yapmadı. Acımasız bir rekabet var" dedi.
Türkiye'nin teröre açık bir ülke olduğunu ifade eden Çiçek, ülkede 38 tane terör örgütü olduğunu söyleyerek, "Ayağımızı yere sağlam basmak lazım. Bunun da ilk koşulu içe dönmemektir. Bu bir haksızlık varsa göz yummak anlamında değildir ama yaşadığımız coğrafyanın da bedelinin olduğunu görmek lazım. İstanbul'daki AKM bazı örgütler tarafından yakıldı. Şimdi de yıkılmasın diyoruz. Yakarken de yıkarken de aynı politika yapılıyor. Bunlar aynı damardan geliyor" ifadesini kulandı.
SOSYAL MEDYANIN OLAYLARDAKİ ROLÜ
Türkiye söz konusu olduğu zaman ciddi bir bilgi kirliliğinin olduğunu söyleyen Cemil Çiçek, bu bilgi kirliliğinin zamanla önyargılara dönüştüğünü belirterek, "Uluslararası yalanlar üretiliyor ve Türkiye'nin bundan çıkması en az 10-15 yıl alacak" diye konuştu.
Yaşanan olayların arkasında uluslararası güçlerin olduğunu savunan TBMM Başkanı Çiçek, "Bu coğrafyada hiç tökezlememiz lazım. Mesaj alacak olanlar onu değerlendirsin. Artık sağduyulu olmamız lazım. Meclis'te sağduyu çağrısı yaptım. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Meclis sağduyunun örneği olmalıdır" şeklinde konuştu.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMASI
Türkiye'nin sorunlarından bir tanesinin Anayasa sorunu olduğunu dile getiren Çiçek, "Türkiye bunu çözecek, bunu çözemezse ne Taksim olaylarını değerlendirme hakkı var ne de Kızılay olayını değerlendirme hakkı var. Meclis'in yasama döneminin sonuna geliyoruz. Yasama dönemleri karne dönemleridir. Ara karneler bu dönemlerdir, genel karneleri ise seçimler belirler" dedi.
Meclis başkanlığına tekrar aday olup olmayacağının sorulması üzerine Çiçek, "Ben kendim aday olmadım ki. Belli bir noktaya geldik. Bu işleri kendimize sorun yapacak kadar 30 yılda irtifa kaybetmedik" dedi.
"SİYASETÇİ OLARAK BİZLER DE SORUMLU DAVRANMALIYIZ"
Son zamanlarda yaşanan olaylara ilişkin vatandaşlara çağrı yapan Cemil Çiçek, ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerektiğini dile getirerek, "İyi niyetlerle, masumane taleplerde olanlar varsa onlar ne söyleyecekse söyledi. Çözüm olarak nedir denildi, diyalog çağrısı yapıldı. Vali özür diledi. Başbakan görüşmeler gerçekleştirdi. Bizim kapımız her zaman açık. Siyasetçi olarak bizler de sorumlu davranmalıyız, güzel örnekler olmalıyız. Evimizin içindeki sorunları da biz çözeceğiz. Birbirimizi anlamaya çalışalım. Herkes hasar tespitini bir yapsın" değerlendirmesinde bulundu.
"Meclis'e 5. Yargı Paketi gelecek mi?" sorusu üzerine TBMM Başkanı Çiçek, "Eğer bir paket gelecekse onu hükümet açıklar. Bana gelen bazı kanunlar var, çalışma kararı alacaklarsa 30 Haziran'dan önce almaları lazım" dedi.
Çiçek, Anayasa çalışmalarının olumlu gitmesi halinde gerekirse tatile girmeden gece gündüz çalışılabileceğini bildirdi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...