Oklar İran’a döndü

Düzenleyen:
Oklar İran’a döndü

DÜNYA Haberleri

Almanya’da düzenlenen 53. Münih Güvenlik Konferansı’nda düzenlenen oturumlarda Batı ülkelerinden gelen siyasiler ve liderler, İran’la eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde imzalanan nükleer anlaşmanın sürmesi ve gerilim çıkarılmaması için çağrı yaptı.

Ancak bölge ülkelerinin tutumu tamamen farklı oldu. Konferansın son gününde düzenlenen Orta Doğu konulu oturumda konuşan Suud, İsrailli ve Türk bakanlar, İran’ın bölgedeki politikalarını eleştirdi. 
ZARİF, SALONU TERK ETTİ
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bölgede yalnız kalma endişesi sebebiyle tarihî düşmanları olan Körfez ülkelerine ‘bir forum oluşturma ve bölgede güvenliği birlikte kurma’ çağrısı yaptı. Ancak Zarif’ten sonra kürsüye gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Yemen ve Suriye’de yürütülen vekâlet savaşlarını hatırlatarak “İran, dünyadaki en büyük ve tek terör destekçisi ülke olmaya devam ediyor” dedi. Zarif’in salondan çıkmasından sonra İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman konuşmasına “Bölgenin üç büyük problemi var; İran, İran, İran” diyerek başladı. “İlk problem nükleer silahlarını geliştirme istekleri. İkincisi bölgedeki bütün ülkelerde istikrarın sona ermesi; Bahreyn’den başlayıp Yemen’e, oradan Lübnan’a ve Suriye’ye kadar bunun örneklerini görebiliriz. Bence İran’ın nihai hedefi, Suudi Arabistan’ın istikrarını ortadan kaldırmak. Üçüncü problem de her alanda vekâlet savaşı yürütmeleri. Lübnan’da Hizbullah, Gazze’de Hamas, Yemen’de Hutiler ve Irak’la Suriye’de Şii milisleri var. Bütün bu gruplar dünyanın en büyük ve en vahşi terör örgütünün, İran Devrim Muhafızlarının şemsiyesi altında. Bu örgüt, dünyanın bir numaralı teröristi Kasım Süleymani’nin kontrolünde” dedi. İsrail  Dışişleri Bakanı, Körfez ülkelerine ‘diyaloğa açığız’ çağrısı yaptı. Liberman’dan sonra konuşan Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, ilk önce İsrail’in son dönemde artırdığı yasa dışı yerleşimleri eleştirdi. Ardından İran’ı eleştirdi: Türkiye her türlü ayrışmaya karşı, dinî ya da mezhepçi ayrışmalara karşıyız. İran, Suriye ve Irak’ı iki Şii devleti hâline getirmeye çalışıyor. Bu çok tehlikeli. Bu eğilime son vermeli, bölgede güvenlik ve istikrar ancak o şekilde sağlanır.

Sabrımızın da bir sınırı var

İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Behram Kasımi, İran’a yönelik yapılan açıklamalara sert tepki gösterdi. Kasımi, Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu’nun sözlerine karşılık “Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var” cevabını verdi. Kasımi “Türkiye, özellikle başarısız darbe girişimi sonrası çeşitli alanlarda İran’ın destek verdiği önemli komşularımızdan biridir. Türkiye’deki kaotik durum sebebiyle ülkedeki bazı politikacılar, muhtemelen sonuçlarını iyi düşünmeden, normal olmayan ifadeler kullanıyor” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...