BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > KANSERE KARŞI Cildinizi güneşten koruyun

KANSERE KARŞI Cildinizi güneşten koruyun

Uzmanlar, güneş altında uzun süre kalıp derinin sağlıksız bir şekilde bronzlaşmasının cilt kanseri riskini artırdığını söyledi



Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Özcan Memiş, güneş altında uzun süre ve korunmasız bir şekilde kalan kişilerde, cilt kanserinden güneş yanıklarına, lekelerden erken yaşlanmaya kadar pek çok problemlerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Dr. Memiş, kişinin deri kanserine yakalanma riskine hayat boyu maruz kaldığı kümülatif güneş ışını miktarı ile ilişkili olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Özellikle foto yaşlanmaya ve önemli bir sağlık problemi haline gelen deri kanserlerine yol açması sebebiyle güneşten korunmanın gerekliliği tartışılmaz olarak kabul edilmektedir. Kişilerdeki ilk hasarlanma belirtisi deride gözlenen eritemdir. Eritem derinin korunma faktörlerinin yetersizliğinin belirleyicisidir. Eritem gelişmesi derinin hasarlanmaya açık olduğunu gösterir. Bronzlaşma kişinin hasara karşı korunma cevabından başka bir şey değildir, yani sağlıklı bronz-laşma diye bir şey yoktur. Güneşsiz bronzlaşma sağlayan ürünler, sprey ve losyonlar derinin üst tabakasındaki aminoasitleri bağlar ve bronz renk oluştururlar, ultraviyole koruması sağlamazlar.” BRONZLAŞMA VE CİLT KANSERİ Dr. Özcan Memiş, şöyle devam etti: “Güneşe maruz kalındığında deri melanositlerini ve içindeki pigment hücrelerini büyüterek kendini korumaya çalışır. Bronzlaşma derinin kendini koruma yöntemidir. Deri ne kadar bronz ise o kadar hasar almış demektir.” Güneş ışınlarının deri üzerinde akut ve kronik biyolojik değişikliklere yol açtığını anlatan Dr. Memiş, şunları söyledi: “Güneş ışınlarının en önemli kronik etkisi deri kanserleri olup özellikle ağrılı, su dolu kabarcıklarla seyreden güneş yanıkları ve çocukluk çağında güneş ışınlarına fazlaca maruz kalmak, ileri yaşlarda deri kanserlerinin en tehlikelilerinden olan malign melanoma riskini artırmaktadır. Cilt kanserleri, uzun süre korunmasız güneşe maruz kalınması sonucu ortaya çıkmaktadır. Açık tenli kişilerde ve açık ortamda çalışan kişilerde daha fazla görülür.” SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ - (...Hacer Kural Hanım’ın damak tadı) PATATESLİ MANTI MALZEMELER: * 1 yumurta * 3 su bardağı un * 1-2 kahve fincanı su * 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ * 3 orta boy patates (haşlanmış) * 1 orta boy soğan * Tuz, pul biber * 1 demet maydanoz * 8 bardak su HAZIRLANIŞI: Hamur yoğuracağımız kaba unu koyalım. Ortasını açıp yumurtayı, suyu ve tuzu sıvı yağı ekleyerek kulak memesi yumuşaklığı oranında bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim. Tavaya sıvı yağı alıp küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım. Rendelenmiş patatesi maydanozu, tuzu ve pul biberi ekleyip karıştırarak ateşten alalım. Bezeleri, unlanmış bir yere 0.1 mm kalınlığında açalım. Yufkaları büyük kareler halinde kesip ortalarına patatesli içten koyarak hamur kenarlarını üçgen yapıp kapatalım. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencereye aktarıp iki partide yumuşayana dek haşlayalım. Arzuya göre, haşlanma suyu ile servis yapalım. MEHMED ABDÜLHAKİM İki yaşını dolduran İzmir’in yakışıklı delikanlısına sağlıklı mutlu nice yıllar dileriz... BURAK-SEDA -ABDÜLSAMET Kahramanmaraş’tan Besni kardeşler birer yaş büyümüşlerdir. Tebrik eder hayırlı ve uzun ömürler dileriz... (...Dedeleri İsmet Besni) MESAJINIZ SEVGİLİ EŞİM; İyi ki varsın demiyorum, Yokluğunu düşünemiyorum... Daha nice mutlu yaşlara ve yıllara bitanem... (...MA&BE) PÜF NOKTASI... Halınız yağ lekesi olmuşsa hiç üzülmeyin, bildiğimiz, mutfaklarımızda kullandığımız karbonatla bunu temizleyebilirsiniz. Bunun için, damlayan yağın üstüne bol karbonat ekip, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın, lekenin çıktığını göreceksiniz. İNCİ “-Çocuğunuzu bakıcıya ya da okula bırakırken ağladığında, sizden güçlükle ayrılıyorsa; bu yaştaki bir çocuk için bunun normal bir davranış olduğunu kabullenin. Ayrılırken yanağına bir öpücük kondurup şunları söyleyin: “Anne işe gidiyor diye üzgünsün, anneyi özlüyorsun, ben de seni çok özlüyorum. İşten hemen sonra eve geleceğim” diyerek kısaca vedalaşın. Bu sahneyi çok uzatmayın. O sizden kısa bir süre sonra sakinleşecektir...” (...Fatma Tosun/Psikolog-Psikoterapist) Haber Hattı Denizkızı’ndan gazetemize plaket Avrupa Başkenti İstanbul’un tarihî semti Kumkapı’da balık lezzetini otantik eğlencelerle sunan Denizkızı Restaurant, damak zevkine hitap eden sayfalarından dolayı Türkiye Gazetesi’ne bir plaket verdi. İşletmeciliğini Mustafa Melekoğlu ve Muzaffer Kip’in yaptığı Denizkızı’nın plaketini yazarımız Ömer Söztutan aldı. “Bir müşteri bin müşteridir” düsturunu benimsediklerini söyleyen Melekoğlu, “Güleryüzlü profesyonel personelimizle uzun yılların vermiş olduğu tecrübeyi müşterilerimize sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Mustafa Melekoğlu, Yemek Zevki dergisine de bir başarı plaketi verdi. Sağlık Olsun Aşırı sıcak çay kanser sebebi... Yemek borusu kanserlerinin, tedavi edilmemesi halinde ölümcül bir etkiye sahip olabileceğini kaydeden Opr. Dr. H. Volkan Kara, çok sıcak sıvı tüketiminin sakıncalarını dile getirdi. Yemek borusu kanserine çay gibi sıcak içeceklerin yanı sıra alkol, sigara, nitrat, nitrit, uyuşturucu kullanımı, salamura yiyeceklerdeki mantar toksinlerin de sebep olacağını belirten Dr. Kara, “Günümüzdeki birçok kanser türü gibi yemek borusu kanseri de çevresel etkenlerle yakından ilişkilidir. Özellikle alkol kullanımı ve aşırı sıcak içecekler de bu oranı daha fazla artırıyor” dedi. MARKET EASYFOOD’u denediniz mi? Oda sıcaklığında saklanabilen, tüketime hazır uzun ömürlü yemek ve vakit kazandıran ürünleriyle Easyfood, marketlerde yerini aldı. Easyfood, Türkiye’de bir ilk olan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent’te yapılan iki yıllık AR-GE çalışmaları sonucu geliştirilen özel üretim yöntemi ile hazırlanıyor. Easyfood’un “hazır yemekleri”, “hazır tatlıları” ve “vakit kazandıran” etler, haşlanmış bakliyatlar ile soğuk ve sıcak yemek yapımında kullanılabilecek “yemek pişirme sosları” bulunuyor. İster evde ister işte imdadınıza yetişecek Easyfood ürünleri; dünyada çok yeni olan bir teknoloji ile oksijenden arındırılmış ortamda, “sterilizasyon” adı verilen özel yöntem kullanılarak üretiliyor. Bu sayede, Easyfood ürünlerinin raf ömrü katkı maddesi içermeden oda sıcaklığında 1 yıla kadar uzuyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT