Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Afrika Birliği Güney Sudan için harekete geçiyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Afrika Birliği Güney Sudan için harekete geçiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Birliğin Güney Sudan Yüksek Temsilcisi Konare, artan çatışmalarla insani krizin sona ermesi için Güney Sudan makamları ve bölge hükümetleriyle görüşecek.

Afrika Birliği, Güney Sudan'da artan çatışmaların ve insani krizin sona ermesi amacıyla devreye gireceği bildirildi.

Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosozana Dlamimi Zuma tarafından yapılan yazılı açıklamada, son haftalarda Güney Sudan'daki ateşkes ihlallerinin arttığı ve insani durumunun kötüye gittiği vurgulanarak, bundan derin endişe duyulduğu belirtildi.

Afrika Birliği Güney Sudan Yüksek Temsilcisi Alpha Ömer Konare'nin kısa süre içinde, yaşanan sorunların çözümüne yönelik Güney Sudan makamları ve bölge hükümetleriyle istişare görüşmelerine başlayacağı bildirilen açıklamada, tüm taraflara, 2015'te imzalanan barış anlaşmasına uymaları çağrısı yapıldı.

"Şiddet, hükümetin ve Güney Sudan halkının karşılaştığı sorunlara çözüm değil" ifadelerine yer verilen açıklamada, artan mülteci sayısı ve iç göç sebebiyle kötüleşen insani durum nedeniyle de alarma geçildiği vurgulandı.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklendi.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında antlaşmaya vardı. Antlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başladı. Ancak devlet başkanına bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da başlayan çatışmalarla anlaşma sekteye uğradı.

Ülkede son olarak Birleşmiş Milletler ve hükümet, Unity eyaletine bağlı iki bölgede "insan kaynaklı" kıtlık ilan edildiğini duyurmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...