İlk muhtırayı 2 ay sonra yedik

Düzenleyen:
İlk muhtırayı 2 ay sonra yedik

POLİTİKA Haberleri

Genel Yayın Yönetmenleriyle buluşan Başbakan, 3 Kasım 2002’de iktidar olan AK Parti’ye, 2 ay sonra muhtıra verildiğini, bugünkü değişimin temelinin o günlere uzandığını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde bir araya geldiği televizyon, gazete ve haber ajanslarının genel yayın yönetmenlerine önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan, özetle şu mesajları verdi:
Bozkurt işaretiyle mesaj: Herkesin işaretini yaparız. Türkiye’nin bütün renkleri bizim için aynıdır. 80 milyonu kucaklarız. Bunda tek istisna olan terör örgütleridir. MHP ile belki bir iki programda beraber olabiliriz. Prensipte kampanyayı her iki parti de ayrı sürdürecek.
Kampanya dili nasıl olacak?: Vatandaş ‘hayır’ da verir, ‘evet’ de verir, canı ne isterse onu yapar. Vatandaşın ne vereceğine biz karar verecek değiliz ki... Zaten öyle bir imkan olsa referandum olmazdı. Evet çıksa da çıkmasa da bu ülkeye bir şey olmaz. Türkiye bölünmez, Türkiye’yi bölmeye kalkanlar boyunun ölçüsünü aldı, bundan sonra da almaya devam edecek. Biz mümkün mertebe yani siyasette gerginliğin değil, kucaklayıcılığın hakim olmasını istiyoruz. Bu şekilde bir yaklaşım içerisindeyiz ama kırmızı çizgilerimiz var, değerlerimiz var. O değerlerimize saldırı olursa ona da boynumuzu bükemeyiz, gereken karşılığı veririz.
Muhtemel Rakka operasyonu referanduma denk getirilecek deniliyor?  Bu irtibatı kurmak doğru değil, bizim böyle bir planımız yok. Rakka işi bizden çıkan bir iş değil. ABD burada YPG ve PYD ile operasyon yapmak istiyor, biz buna engel olmaya çalışıyoruz. Yani bu PKK’ya güç vermek, PKK’yı güçlendirmek, palazlandırmak anlamına gelir. Bu, referandumun ötesinde bizim milli meselemizdir ve süreçle çakışmış olması tamamen tesadüftür. 
Referandum kampanyası nereden başlayacak?  Halk oylaması sürecinde tanıtım kampanyasını Cumartesi günü Ankara’da yapacağız. Sürprizlerimiz var. Vatandaşlarla ilk olarak pazar günü Kahramankazan’da buluşacağız.
“İran ile ilişkiler Cenevre’yi olumsuz etkiler mi?:  Yok, ben öyle düşünmüyorum. Bizim duruşumuz net, herkes kendi işine baksın. Kendi alanınızı bırakıp başka yerlere nüfuzunuzu genişletmeye başladı mı sorunlar başlıyor. 
ByLock’çu siyasiler:  MİT’e sordum, ‘Bir şey yok’ dendi. Benden bilgi saklandığını mı düşünüyor millet? Eğer öyleyse çok büyük bedeli olur.
Kıbrıs’ta lastik patladı:  Rum kesimi bu kadar zaman uzlaşma yanlısı görünüp sonunda Enosis dedi. O zaman neden oyaladın? Bu çocuk oyuncağı değil.
Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi:  Türkiye bir hukuk devleti. Her kim için isimler önemli değil, kim olursa olsun kesinleşmiş cezası olan milletvekili için anayasa çok açık. Yapılacak işlem belli ve bu işlem yapılmıştır. 
İdam tartışmaları:  Referandum sürecindeyiz. Bitsin de ondan sonra bir daha bir araya gelir konuşuruz.
Niye cumhurbaşkanlığı sistemine gidiliyor?:  AK Parti’ye 2003’ten beri millet desteğini sürdürüyor, hem de her seçimde artırarak. Milletimize verdiğimiz sözü tuttuk ama o kadar büyük badirelerden geçtik ki. Bunun 3-5 tanesi kamuoyu tarafından biliniyor. Çok daha fazlası bilinmiyor. Her şeyi biz vatandaşa yansıtırsak, moral bozarsak bu ülkede nasıl iktidar olacağız? Nasıl ülkeyi yöneteceğiz? Biz ilk günden beri, bakın iktidara geldik, 8 Ocak’ta bir muhtıra yedik. Haberiniz var mı bilmiyorum. 8 Ocak 2003’te ilk muhtırayı yedik. O gün Diyarbakır’da uçak düştü, gündem değişti ve o muhtıra güme gitti. Bir açın arşivlere bakın. Oradaki söylenenler 27 Nisan’dan çok daha ileri şeylerdi. Biz şeytan taşlamadan vakit bulduğumuz aralarda iş yaparak bugünlere geldik.
CHP’de söylem değişmesi: CHP yumuşadı. Bir kampanya aklı var herhalde. Doğrusu da bu. Ama İzmir Marşı’nı kampanyada kullanmaları yanlış, içinde Atatürk var.

İlk muhtırayı 2 ay sonra yedik

AİHM’YE ŞİKÂYET YOLU AÇILIYOR

“Kurunun yanında yaş da yanabilir. Bunları önlemek için isimsiz, adresi belli olmayan şikayetleri kimse dikkate almasın dedik. Buna rağmen bazı yargı mensuplarının bu genelgeyi dikkate almadı. Sonra kriterler belirlendi. 19 bin civarında göreve dönüş oldu. 100 bine yakın müracaat var ‘Bize haksız işlem yapıldı.’ diye. Bunun bu şekilde yürümeyeceğini gördük, yeni bir karar aldık. Olağanüstü Hâl İşlemleri İnceleme Komisyonu kurduk. Bunu önümüzdeki birkaç hafta içinde yürürlüğe koyacağız. Bu mekanizma ile kararlara yargı yolunun açıldı. Vatandaş AİHM’e kadar gidebilecek. AİHM ve Avrupa Parlamentosu da bunun doğru olduğunu ifade etti.

GÜLEN'İN İADESİ-YENİ YÖNETİM BİZİ ANLADI

“Ben bu yönetimin, bu meselenin bizim açımızdan ne demek olduğunu çok daha iyi anladığını görüyorum. Farklı bir yaklaşımın, olumlu anlamda olacağını öngörüyoruz. El-Bab Operasyonu’nda da özellikle yeni yönetim iş başına geldikten sonra çok ciddi bir iş birliği var. Ayrıca şunu da açıkça söyledik dedik ki: Siz Türkiye kamuoyunun ABD karşıtlığının sona ermesini istiyorsanız mutlaka bu konuda adım atmanız lazım. Biz ne yaparsak yapalım kamuoyumuz ABD hakkında çok iyi şeyler de düşünmüyor. Özellikle bu FETÖ elebaşının orada olması dolayısıyla ne yaparsak yapalım bu ilişkileri düzeltemeyiz.”

 

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...