Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suriye'ye S-300 sevkiyatını İsrail önlemiş

/ Kaynak: CHA
Suriye'ye S-300 sevkiyatını İsrail önlemiş

DÜNYA Haberleri  / CHA

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Zeev Elkin, Rusya'nın Suriye'ye S-300 füze sevkiyatını gerçekleştirmemesi ile ilgili İsrail'in endişelerini dikkate aldığını söyledi.

Moskova'da temaslarda bulunan Elkin, Interfax'ta düzenlediği basın toplantısında, "Zannediyorum, Rusya liderleri bizim endişelerimizi dikkate aldı. İsrail, S-300 füze sistemlerinin Esad rejimine verilmesi konusunda büyük endişe duyuyor." dedi. Rusya'nın savunma silahı olarak gördüğü sistemlerin Ortadoğu'da saldırı silahı olabileceğini kaydeden Elkin, "Bu sistemler Şam'a kurulursa, İsrail topraklarındaki sivil ya da askeri tüm uçaklar avlanabilir. Doğal olarak, bizim Ortadoğu'da bu silahları savunma olarak görmemiz çok zor." değerlendirmesinde bulundu. Suriye'de yaşanan istikrarsızlığı değerlendiren Elkin, "Bu silahların kimin eline geçeceği de soru işareti. İsrail'in tüm hava sahası ile ilgili irtibatları tehlikeye girecek." uyarısı yaptı. Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ardından, Moskova kriz öncesi imzalanan anlaşma çerçevesinde S-300 füze savunma sistemlerini Şam'a teslim edeceği tehdidinde bulunmuştu. Suriye'de barış için Cenevre'de ikinci bir uluslar arası konferans toplanmasını destekleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 füze savunma sistemlerinin henüz Suriye'ye verilmediğini açıklamıştı.
HİZBULLAH'A MİSİLLİME TEHDİDİ
İsrailli üst düzey diplomat Hizbullah'ın yeni model silahlar ya da kimyasal silahlar kullanması durumunda karşılık verecekleri tehdidinde de bulundu. Suriye'de yaşanan istikrarsızlığın Hizbullah'ın eline yeni stratejik silahların geçmesi konusunda kullanılabileceğini kaydeden Elkin, "Bu bizim için kırmızı çizgi. Tüm hükümetler için vatandaşlarının güvenliği birinci öncelik. Kimyasal silahların sevkiyatı ya da Suriye topraklarından İsrail'e yönelik herhangi bir saldırı durumunda, İsrail uygun bir cevap verecektir." tehdidinde bulundu.
İran üzerinden Hizbullah'a silah sevkiyatının kendileri açısından kırmızı çizgilerden biri daha olduğunu ifade eden Elkin, "Biz silahların Suriye'den çok, Hizbullah'ın eline geçmesinden endişeliyiz. Suriye'deki istikrarsız ortamı kullanmaya yönelik girişimler var. Suriye'nin onayı bile olmadan İran'dan Hizbullah'a sevkiyat oluyor. Biz bunu kabul edemeyiz." dedi. Elkin, BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'a silah sevkiyatını yasakladığını, ancak bunun ihlal edildiğini iddia etti.
nbsp;RUSYA: ORTADOĞU'DA ATEŞE ODUN ATMIYORUZ
Kremlin Afrika ve Ortadoğu Temsilcisi Mihail Margelov ise İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Elkin'le görüşmesinin ardından yaptığı değerlendirmede, Suriye'ye savunma silahı verdiklerini, Ortadoğu'da yanan ateşe odun atmakla ilgilenmediklerini söyledi. Bölgeye saldırı silahı vermediklerini vurgulayan Margelov, "Bölgeye silah verirken dikkatli davranıyoruz. Saldırı silahı vermiyoruz." savunması yaptı.
İsrailli yetkili ile Suriye krizini görüştüklerini ifade eden Margelov, krizin tek çözümünün uluslar arası konferans olduğunda mutabakata vardıklarını belirtti. Rus diplomata göre konferansa İran'ın da katılması gerekiyor. Elkin ise değerlendirmesinde, kendilerinin de davet olması durumunda Cenevre-2'ye katılabileceklerini söyledi.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...