Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İHH heyeti Libya'da

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İHH heyeti Libya'da

GÜNDEM Haberleri  / AA

İHH İnsani Yardım Vakfı heyeti, başkent Trablus'taki Hadbe Cezaevi'ni ziyaret ederek devrik lider Kaddafi'nin oğlu Sadi, eski istihbarat şefi Senusi ve eski Başbakan Mahmudi ile görüştü.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı heyetinin Libya'nın başkenti Trablus'taki el-Hadbe Cezaevi'ni ziyaret ettiği bildirildi.

İHH heyetinden alınan bilgiye göre, insani yardım çalışmaları kapsamında Libya'da bulunan heyet, Başsavcının onayıyla ülkenin devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Es-Sadi, eski istihbarat şefi Abdullah es-Senusi ve eski Başbakan El-Bağdadi el-Mahmudi gibi rejimin sembol isimlerinin de aralarında bulunduğu birçok kişinin yattığı Hadbe Cezaevi'ni ziyaret etti.

Kaddafi, Senusi ve Mahmudi ile görüşerek sağlık durumları hakkında bilgi aldıklarını dile getiren heyet, Hadbe Cezaevi'ndeki tutukluların, kendilerine işkence yapılmadığını ancak mahkemedeki duruşmaların gecikmesinden şikayetçi olduklarını aktardı.

İHH'nın insan hakları ve özgürlükleri konusuyla da ilgilendiğine dikkati çeken heyet, Hadbe Cezaevi ziyareti ve oradaki tutuklular hakkında detaylı bir rapor hazırlanacağını aktararak, "Ziyaret girişimimiz, tutuklular hakkında devam eden yargı sürecini etkilemeye çalışmak değildir. Bu ziyareti insani yardım çalışmaları, tutukluların cezaevindeki hayat şartlarını iyileştirmek ve sağlık sorunları konusunda yardımcı olmak amacıyla ülkedeki yasalara uygun şekilde Başsavcının izniyle gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Sadi, Eylül 2011'de, babası Kaddafi devrilmeden kısa bir önce Nijer'e sığınmıştı. Nijer hükümeti ise devrimden sonra kurulan Libya yönetiminin çağrılarına rağmen "insani sebeplerden" ötürü Sadi'ye iltica hakkı tanıdığını ve onu ülkesine teslim etmeyeceğini bildirmişti. Ancak Nijer, Libya'nın talebiyle Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (İnterpol) Sadi hakkında tutuklama emri çıkarması üzerine 2014'te ülkesine teslim etmişti.

Trablus İstinaf Mahkemesi, 28 Temmuz 2015'te Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, eski Başbakan Mahmudi ve eski istihbarat şefi Senusi hakkında idam cezası vermişti.

Sanıklar, 17 Şubat 2011'de başlayan halk ayaklanmasında "gösterileri şiddet kullanarak bastırmak ve göstericileri öldürmek, köy ve şehirleri kuşatma altına almak ve kamu mallarını zarara uğratmak" gibi suçlamalarla yargılanıyordu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...