Zaman tüneli gibidir Irgandı Köprüsü

Düzenleyen:
Zaman tüneli gibidir Irgandı Köprüsü

YAŞAM Haberleri

Bursa’nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan Gökdere üzerindeki Irgandı Köprüsü, muhteşem görüntüsü kadar hikâyesi ile de ilgi çekiyor.

Bazı tarihî kaynaklar Irgandı Köprüsü’nün 1442 yılında Irgandalı Ali’nin oğlu Türccar Muslihiddin tarafından inşa edildiği belirtiliyor. İnşa edildiği yıllarda, köprünün üzerinde 31 dükkan, 1 mescit ve her iki yanında da birer depo bulunuyordu. Irgandı Köprüsü, 1854 yılında meydana gelen büyük Bursa Depremi’nde çok ağır hasar görmüş ancak yeniden inşa edilmiş ve üzerine irili ufaklı, ahşap dükkanlar yapılmıştı. Bölgeyi terk eden Yunanlıların bombalamasıyla yeniden tahrip olan köprü, 2004 yılına kadar çeşitli restorasyon çalışmaları geçirdikten sonra bugünkü halini aldı. Günümüzde Irgandı Köprüsü’nün üzerinde çeşitli el sanatı atölyeleri ve dükkanlar bulunuyor. Irgandı Köprüsü’nü önemli kılan bir diğer özelliği de dünya üzerinde dört arastalı köprüden biri olması. Diğer üçü ise; Bulgaristan’ın Lofça kentinde bulunan Osma Köprüsü, İtalya’nın Floransa kentinde bulunan Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde bulunan Railto Köprüsü.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...