BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Türkiye’nin Rokforu DİVLE GÖK PEYNİRİ

Türkiye’nin Rokforu DİVLE GÖK PEYNİRİ

Dünyanın en lezzetli peynirleri sıralamasında ilk 5 arasında yer alan Divle peyniri, meralarda otlayan küçükbaş hayvanların sütünden elde ediliyor



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr FRANSIZ ROKFORU İsmini Fransa’nın güneyindeki üretildiği kasabadan alan içi küflü Rokfor peyniri, doğal mağaralarda 2-3 ay bekletilerek hazırlanıyor. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Fransızlar ülkelerinde üretilen peynir çeşitleriyle gurur duyarlar. Charles de Gaulle’in başkan olduğunda söylediği, “246 çeşit peynir üretilen bir ülkeyi idare etmek elbette zordur” cümlesi de bu övgünün ifadesi bir mizah... Aynı şekilde, 2. dünya savaşı sırasında Almanların Fransa’yı işgali üzerine, müteffik kuvvetlerden İngiliz Kay Harrison, Fransa birlikleri komutanı Remy’ye; -Merak etmeyin demişti. 200’ün üzerinde peynir üretebilen bir ülke hiçbir zaman ölmez. Övünmekte haklılar. Fransız peynirlerinin ünü tüm dünyada biliniyor. Sevilerek yeniliyor. Bir çoğu çiğ sütten yapılıyor. Amerika’nın ithal yasağına rağmen Fransa, asırlardır süren geleneksel peynir üretimini değiştirmedi. En çok bilineni, küflü peynir ya da mavi peynir olarak bilinen meşhur “Rokfor”. Dünyanın en meşhur peynirlerinden biri olan Fransız rokfor peyniri, ülkenin güneyinde, Masif Santral dağlarının eteklerinde aynı isimle anılan “Roquefort” kasabasının bol süt veren, zengin bitki örtüsünün kapladığı otlaklarda beslenen koyunların sütünden yapılıyor. 1925 yılında coğrafi işareti alınmış. 1996’da çıkarılan kanunla menşei koruma altına alınmış. Satın aldığınız her paketin üzerinde, kırmızı renkli AOP etiketini görmeniz doğru, hakiki coğrafi bölgenin ürününün garantisi oluyor. ADINI BÖLGEDEN ALIYOR XI. yy’dan beri bölgenin adıyla ünlenen rokfor peyniri, yağı alınmamış çiğ sütten yapılıyor. Sütün sıcaklığının 25-34 derece arasında olması gerekiyor. Rokfor,” Penicillium roqueforti” adlı bakteriyle mayalanıyor, bölgede yer alan 2 km’lik mağara depolarda en az 90 gün saklanıyor. Mağaranın doğal yapısı, nem oranı, sıcaklığı rokforun tadını etkiliyor. Küflü ve hoş kokuludur. Kavuniçi renkli, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı ve tereyağı yumuşaklık ve lezzetinde olanları en makbulüdür. Üreticiler, zamanla üretimlerini artırmak için kasaba çevresindeki doğal mağaralarla aynı ortamı yakalamaya çalıştıkları mahzenler oluşturmuşlar. Büyük kısmı ihraç ediliyor. Üretim senelik 19000 ton civarında. Fransa’nın belli başlı gelir kaynaklarından biri. DİVLE OBRUĞUNDA ÜRETİLİYOR Bizim memleketimizde de en az rokfor kadar lezzetli, mis kokulu bir peynir var: Konya Divle Gök Peyniri... Bütün bu bilgilerden sonra, ilk defa 2008 yılında, Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’nin tertip ettiği bir seminerde, Fransız uzmanlarla birlikte tadına bakıp, çok beğendiğim, dünyanın lezzetli peynirleri arasında 5. sırayı aldığı söylenen Konya Divle peynirinden bahsetmek istiyorum. Sabahları kahvaltıda ya da börek, pide, gözleme içinde bol yediğimiz beyaz peynir, en bilineni. Halbuki Türkiye gizli kalmış, tanınmamış pek çok çeşidiyle hakiki bir peynir cennetidir. Her yöremizde, her ilimizde, değişik ne peynirler üretilmektedir. Yöresinde “küflü peynir, Gök peynir “ denilen, Konya ve çevresinde yapılan peynir de tulum içinde Divle mağarasında olgunlaştırılıyor. Divle obruğu denilen mağara, Üçharman köyü yakınlarında, tıpkı Fransa’daki gibi, coğrafi bir oluşum. Eskiden beri biliniyor. Yetkililer, yörede 150-200 ton peynir üretildiği halde, obrukta şu anda 70 ton peynir saklanabildiğini, bunun 300-350 tona kadar çıkarılabileceğini ifade ediyorlar. ÜRETİM İYİ, TANITIM ZAYIF Böylesine değerli bir cins peyniri üretebiliyoruz ancak standart hale getirip, coğrafi işaretine sahip olamadığımız için dış dünyaya tanıtamıyoruz. Dış dünyaya tanıtmamız, satışını yapmamız bize hem döviz hem katma değer getirecektir. Bu konuda, Mutfak Dostları Derneği’nin başlattığı, “Türkiye’nin lezzet envanterinin oluşturulması ve korunması” konulu paneller dizisi devam edecek. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi 2010 sene sonunda yine aynı konuyu ele alan, Uluslararası bir seminer düzenliyor. Tüm bu girişimlerin olumlu sonuçlar vermesi, yerel ürünlerimizin değerlerinin öne çıkarılması, üreticilerimizin imkanlarının arttırılması yurdumuzun kalkınmasına yardımcı olması ümidimiz. Hepimizin temennisi... Tulumlar mağarada 5-6 ay bekletiliyor Hazırlanan tulumlar “obruk” adı verilen mağaralara konur. Divle Obruğu, yazın oldukça serin, kışın ise ılıktır. Peynirlerin olgunlaştığı yaz aylarındaki ortalama ısı 4-5 dereceyi geçmez. Nem oranı ise % 80-85 civarındadır. Koyun ve keçilerin sütünden yapılan peynirler, nisan-mayıs aylarında ufalanır ve yine koyun ya da keçi derisinden hazırlanmış olan tulumların içine konulur. Beş-altı ay bekletilen tulumlar ekim sonu, kasım başı gibi mağaradan alınır. Mağarada doğal olgunlaşma sürecinde, peynirin üzeri önce mavi, daha sonra kırmızı renk alan bir küf tabakası ile kaplanır. Bu tabaka kesinlikle peynire geçmez. Ve muhteşem tat ve lezzette Gök Peynir ya da “Türk Rokforu” oluşur. Yaz döneminde güneş lekelerine dikkat Uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sürülen koruyucuların, kamuoyunda bilindiğinin aksine tam bir koruma sağlamadığını bildiriyor. Doç. Dr. Şemsettin Karaca, güneş koruyucularının mutlak güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade ederek, bu koruyucularda en az 10’un üzerinde kimyasal bileşik bulunduğunu kaydetti. Kumsalda güneşlenmenin akılcı olmadığı görüşünü ifade eden Karaca, “Kumsalda güneşlenmek, sonuçları hesap edildiğinde hiçbir şekilde akıllıca bir davranış değil. Bu insanlar orta yaşlardan itibaren dermatologların daimi hastası oluyorlar. Açık tenli biri, ne kadar koruyucu kullanırsa kullansın asla yeterince güneşten korunur duruma gelemez. Sonuç olarak güneş ışınlarından korunmak için kullanılan ürünler birçok bileşiği bünyesinde bulundurmaktadır. Bu ürünlerin mutlak güvenli ürünler olmadığı açıktır. Bu ürünlere bağlı bazen alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan da kullanıcıların bilinçli olması ve güvenilir markaları tercih etmesi gerekiyor” dedi. PÜF NOKTASI... Balık yağının içinde bulunan Omega 3 yağ asitleri kalbi korur, kanı inceltir, kolesterolü düşürür ve kalp ritmini düzenler. Ayrıca beynin yaşlanmasını önler. Alzheimere karşı da korur. SİZDEN GELENLER G.SARAY-F.BAHÇE KARDEŞLİĞİ Ezeli rekabetin sevimli yüzleri, Caner, Ali Turan ve Enes; yeni sezona hazırlanırken... Mesajınız CANIM YEĞENİM ZEYNEP; Ay, yıldıza mutluluk fısıldarken, Gökyüzü sevincini yeryüzü ile paylaşırken Ben sana bir parça mutluluk yolluyorum İçindeki umut çiçekleri hiç solmasın diye... Doğum günün kutlu olsun, nice mutlu yıllara... (...Teyzen Songül Maden) ERVACIĞIM Hayatının baharına geçişini tebrik eder, en mutlu yılların seninle olmasını dileriz... Seni çok seviyoruz... (...Yengen ve Amcan) Elişiniz... (...Canan Hanım’ın el emeği) KARE FİSKOS Bu fiskos örneği 9 parça kare dantelden yapıldı. Kare motif ortadan başlanarak döne döne yapılmış ve diğer parçalara ibibik kısmı örülürken tutturuluyor. Kolay gelsin...
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT