Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asya'nın etnik ve dil zengini ülkesi: Pakistan

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Asya'nın etnik ve dil zengini ülkesi: Pakistan

DÜNYA Haberleri  / AA

Dünyanın en kalabalık 6. ülkesi olan Pakistan, Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'ye en büyük desteği veren ülkelerden oldu.

Dünyanın en kalabalık 6. ülkesi olan Pakistan, halkının çoğunluğu Müslüman ve nükleer silaha sahip tek ülke olarak dikkati çekiyor. Farklı etnik grupları bünyesinde barındıran ve 60'tan fazla dilin konuşulduğu ülke, Endonezya'nın ardından en fazla Müslümanın yaşadığı ikinci ülke olarak biliniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl kasım ayında Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in daveti üzerine bu ülkeye 6 yıl sonra cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den ilk ziyareti yapmıştı. Erdoğan, yaklaşık 3 buçuk ay sonra Ekonomik İşbirliği Teşkilatının başkent İslamabad'da yapacağı 13. Ekonomik İşbirliği Zirvesi'ne katılmak üzere tekrar bu ülkeye gidecek.

Dünyanın en kalabalık 6. ülkesi olan Pakistan'da 190 milyon kişi yaşıyor. Pakistan'ın nüfusunun 2020 yılına kadar 200 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

Pencabiler, Peştunlar, Sindhiler, Saraikiler ve Beluciler'den oluşan zengin bir etnik yapıya sahip olan ülkenin yüzde 96'sı Müslüman.

Hristiyanlar, Hindular, Sihler ve Budistlerin de yaşadığı ülkenin resmi dili Urduca, öte yandan etnik zenginliğiyle bilinen ülkede yaklaşık 60 dil konuşuluyor. Pakistan, İngilizcenin resmi diller arasından çıkarılması yönünde geçmiş yıllarda karar almıştı.

Asya'nın etnik ve dil zengini ülkesi: Pakistan

Pakistan, Pencap, Sind, Hayber Paktunva ve Belucistan eyaletlerinden ve bazı özerk bölgelerden oluşan bir idari sisteme sahip.

Pakistan, pamuk, tekstil ürünleri ve tahıl ihraç ederken, mineral yakıtlar, makine ve elektrol malzemeler ithal ediyor.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkiler, ülkenin bağımsızlığı kazandığı 1947'den bu yana yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekillendi.

Türkiye, karşı tarafa haberleşme cihazları, kamera, radar, makine ve teçhizat, çeşitli malzeme ihraç ederken, tekstil elyafı, plastik, pamuk, polyester, giyim eşyaları alıyor. 100'den fazla Türk firmasının faaliyet gösterdiği ülkede, Türk yatırımları ağırlıklı olarak enerji, finans, altyapı projeleri ve müteahhitlik sektörlerinde yoğunlaşıyor.

Türkiye'de de 100'den fazla Pakistan sermayeli firma elektronik, telekomünikasyon, makine, ticaret ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

FETÖ ile mücadelede kararlı duruş

Pakistan Müslümanları, Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'ye en büyük desteği vermişti.

Tarihsel süreçte Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olan Pakistan, bölgesel sorunların çözümü için Türkiye ile yakın istişarede bulunuyor. Pakistan, son olarak Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesinde de Türkiye'nin yanında oldu.

FETÖ'nün yurt dışındaki ayağıyla mücadele kapsamında, Türkiye'nin yanında bulunarak kararlı duruş sergileyen Pakistan, örgüte ait 23 okulda çalışan 108 öğretmenin aileleriyle 20 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmesini istedi. Pakistan, okulların Türkiye'ye devri konusunda da siyasi irade gösterdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...