BM, Avusturya'dan askerlerini Golan Tepe'sinde tutmasını istedi

/ Kaynak: AA
BM, Avusturya'dan askerlerini Golan Tepe'sinde tutmasını istedi

DÜNYA Haberleri  / AA

BM, Avusturya'dan askerlerini temmuz sonuna kadar bölgede tutmasını istedi.

nbsp;Birleşmiş Milletler, Avursturya'dan, Suriye ile İsrail arasındaki ateşkesin gözlendiği Golan Tepeleri'ndeki askerlerini en
azından temmuz sonuna kadar çekmemesini istedi. Suriye ordusu ile muhaliflerin çatışmalarının Golan Tepeleri'ne sıçramasından, bölgede İsrail ile Suriye arasındaki ateşkesi gözetleyen BM Barışgücü misyonu UNDOF da olumsuz etkilendi. UNDOF personelinin iki ateş arasında kalarak yaralanmaları ve zaman zaman alıkonulmaları üzerine Avusturya, UNDOF'taki 377 askerini çekme kararı almıştı. İlk birliği önceki gün bölgeden ayrılan Avusturya, askerlerinin tamamını 3-4 hafta içinde çekeceğini duyurdu. BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Martin Nesirky, gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Barışgücü departmanının, UNDOF'un görevini uygun biçimde yerine getirebilmesi için Avusturya'dan çekilme planını gözden geçirmesini istediğini söyledi. Nesirky, "Barışgücü departmanı Avusturya'dan askerlerini en azından temmuz sonuna kadar bölgeden çekmemesini ve çekilirken de bütün ekipmanları misyona bırakmasını istiyor" dedi. Avusturya'nın askerlerini çekme kararına kadar UNDOF bünyesinde 911 asker bulunuyordu. Avusturya'nın askerlerinin tamamını çekmesinin ardından UNDOF'ta 534 asker kalacak. Bölgedeki güvenlik sorunları nedeniyle daha önce Hırvatistan ile Japonya UNDOF'taki askerlerini çekmişti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda UNDOF'un savunma kabiliyetini artırması için asker sayısının bin 250'ye yükseltilmesini istemişti. Genel Sekreter'in üye ülkelerden UNDOF'a ek asker gönderilmesi talebine Rusya olumlu yanıt vermiş ancak Suriye ile İsrail arasındaki prokol nedeniyle BMGK'nın daimi üyelerinin bölgeye asker gönderemeyeceği belirtilmişti. Güvenlik Konseyi, UNDOF'a asker gönderebilmesi ihtimal dahilinde olan ülkelerle halen müzakerelerde bulunuyor. Henüz kesin olarak açıklanmamakla birlikte Fiji'nin bölgeye asker gönderebileceği kaydedildiyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...