Fransız-İsviçreli şirket DAEŞ'a finansman sağladı

Düzenleyen:
Fransız-İsviçreli şirket DAEŞ'a finansman sağladı

DÜNYA Haberleri

Avrupa'nın ünlü çimento grubu LafargeHolcim Suriye'de DEAŞ'la işbirliği yaptığını itiraf etti. Terör örgütü DEAŞ, şirketin kamyonlarına serbest geçiş belgesi sağlamış.

Fransız ve İsviçreli inşaat şirketi LafargeHolcim Group, Suriye'de bulunan fabrikanın güvenliğini sağlamak amacıyla 2012 ile 2014 yılları arasında Suriyeli militanlara finansman sağladığını itiraf etti.

Le Monde gazetesinin haberine göre şirket yetkilileri, gazeteye Suriyeli silahlı militanlara finansal yardımda bulunduğunu söyledi.

'KABUL EDİLEMEZ ANLAŞMALAR YAPTIK'

Habere göre LafargeHolcim, gazeteye, Jalabiya'da bulunan çimento fabrikasının güvenliğinni sğalamak için 'kabul edilemez anlaşmalarda' bulunduklarını ifade etti: "Şimdi bakınca, fabrikanın işlemesi için gereken koşulların sağlanması kabul edilemez olduğunu görüyoruz."
 
LafargeHolcim grubu, para aktarılan gruplar hakkında detay vermedi.
 
LE MONDE: YARDIMLAR DEAŞ'A YARADI
 
Fransız gazete, 2010 yılında Suriye'de faaliyet göstermeye başlayan Fransız Lafarge ve İsviçreli Holcim şirketlerinin oluşturduğu grubun, ülkede çatışmaların patlak vermesiyle DEAŞ militanlarının kontrolüne geçen Jalabiya bölgesinde bulunan tesisini işletebilmek için silahlı militanlara para aktardığını geçen yılın haziran ayında duyurmuştu.
 
Le Monde'a göre bu anlaşmalar, o dönemlerde bölgeye hakim olan DEAŞ'a yaradı.
 
DEAŞ’DAN SERBESTLİK BELGESİ
 
Habere göre şirketin kamyonları, 2013’te bölgede faaliyetlerini yürütebilmek için DEAŞ militanlarının kurduğu kontrol noktalarını geçmek zorundaydı. Bu sıkıntının ‘müzakereler sonucunda’ aşıldığı, hatta DEAŞ’ın şirkete geçiş serbestisi taşıyan bir belge çıkarttığı ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde fabrika faaliyetleri için  petrol, DEAŞ’ın kontrol ettiği rafinerilerden alınıyordu. Şirket, DEAŞ’ın 2014 yılında bölgenin tamamını  işgal etmesi üzerine ülkeyi terk etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...