60 kuruş verip sorgulayın binlerce lira zarar etmeyin!

Düzenleyen:
60 kuruş verip sorgulayın binlerce lira zarar etmeyin!

Ekonomi Haberleri

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz “Karşılıksız çeklerin ortalama tutarı 29 bin TL. Karekodlu çekler, tahsilat riskini yüzde 80 azaltıyor” dedi

Ö. faruk bingöl

Bu yılbaşı itibarıyla zorunlu hâle gelen karekodlu çek, iki ay gibi kısa sürede piyasadaki çeklerin yüzde 10’una ulaştı. 6 ay içinde çekteki bu dönüşümün tamamlanması hedefleniyor. Çekin ülkemiz açısından yaygın bir kredilendirme aracı olduğunun altını çizen Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “2016 yılında 21 milyon adet çek kullanılarak 700 milyar TL’nin üzerinde çek keşide edildi. Bunların ortalama 4-5 ticari işlemde kullanıldığı dikkate alındığında, çeklerin aracılık ettiği alışverişin boyutu, bilinenden çok daha yüksek. Şeffaflığın önünü açan Karekodlu Çek Sistemi, ticaret hacminin artırılması ve buna bağlı olarak üretim ve istihdamda artış sağlanması noktasında hayati önem taşıyor. Güvensizlik büyük ölçüde ortadan kalkacağından, herkes, ödemelerini uzun zamandır aksatmadan düzenli yapan kişilere vadeli mal satış kararı verebilecek. Şubat 2017 itibarı ile karekodlu çeke sahip kişi sayısı 140 bini, karekodlu çek yaprak adedi ise 4 milyonu aştı. Bundan sonra yapılması gereken tek şey, bu çeklerdeki karekodu okutmak ve ticari kararları buna göre almak” dedi.
Karekodlu sistemde çeki kabul ederken, keşidecinin geçmiş ödeme alışkanlıklarının görülebildiğini hatırlatan Akdeniz, şöyle devam etti: Üzerinde karekod olan çek, Findeks Mobil Uygulamasına okutuluyor. Böylece herhangi bir onaya gerek olmaksızın, çek keşidecisinin ödeme geçmişi görüntüleniyor. Satış kararı da daha güvenli hâle geliyor. Bugün arkası yazılan bir çekin tutarı, ortalama 29 bin TL. Artık bu uygulama ile sadece 60 kuruşa karekodlu çeki okutarak, büyük zararlardan kurtulabilirsiniz. Bu sistem tahsilat riskini yüzde 80 oranında azaltıyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...