Japonya'dan 'sıfır nükleer' hedefinden vazgeçti

/ Kaynak: CHA
Japonya'dan 'sıfır nükleer' hedefinden vazgeçti

DÜNYA Haberleri  / CHA

Japonya'da iktidarda bulunan Liberal Demokratlar, selefinin hazırladığı "sıfır nükleer enerji" hedefinden vazgeçti.

Japonya'da iktidarda bulunan Liberal Demokratlar, selefinin hazırladığı "sıfır nükleer enerji" hedefinden vazgeçti. Hükümetin açıkladığı strateji raporunda, "sıfır nükleer enerji" yerine "sorumlu bir enerji politikası" izleneceği vurgulandı. Japonya'da geçtiğimiz yıl yapılan erken genel seçimleri kazanan Liberal Demokratlar, nükleer enerjideki farklı yaklaşımını strateji raporuna da yansıttı. Radyasyon sızıntısı sonrası ülkede yükselen nükleer karşıtı hava ile birlikte o dönemde iktidarda bulunan Demokrasi Partisi, 2030 yılına kadar nükleer enerjiden vazgeçileceğini ilan etmişti. Ancak 16 Aralık 2012 seçimleriyle iktidara yükselen Şinzo Abe öncülüğündeki Liberal Demokratlar, bu politikaya karşı çıkmıştı. Yıllık olarak yenilenen enerji raporunda, Abe hükümeti "sıfır nükleer enerji" hedefine yer vermedi.
"ENERJİ KAYNAKLARI ÇEŞİTLENDİRİLMELİ"
Raporda, Japonya'nın "sorumlu bir enerji politikası" izlemesi gerektiğine dikkat çekilerek enerji kaynağının istikrarlı olmasına ve giderlerin düşürülmesine yönelik ifade yer aldı. Demokrasi Partisi'nin "sıfır nükleer enerji" hedefinin "somut bir hedefe" dayanmadığı belirtilen raporda, bunun nükleer santrallerin bulunduğu bölgede yaşayan insanlar, Japon halkı ve uluslararası toplum arasında rahatsızlığa yol açtığı savunuldu. Raporda, Japonya'nın enerji kaynaklarını ve tedarikçilerini çeşitlendirmesi gerektiğine de dikkat çekildi.
Ada ülkesinin kuzeyini 11 Mart 2011'de vuran 9,0 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali, radyasyon sızdırmıştı. Dönemin yönetimi, bu kriz sonrası ülke genelindeki santralleri hepsini kapatmış ve güvenlik kontrolünden geçirmeye karar vermişti. Ancak artan elektrik ihtiyacı nedeniyle ikisi tekrar devreye girmişti.
Şinzo Abe önderliğindeki Liberal Demokratlar ise ülke ekonomisini tekrar rayına sokmak amacıyla nükleer santralleri tekrar açmak istiyor. Ayrıca nükleer teknolojiyi yurtdışına ihraç ediyor. Tokyo bu çerçevede Türkiye ile anlaşma sağladı. Ayrıca Çek Cumhuriyeti'nin de Japon teknolojisini kullanmasının gündeme olduğu belirtildi. Abe yönetiminin bu uygulamaları ise ülke içindeki nükleer karşıtı cephenin tepkisini çekiyor.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...