Barzani'nin Türkiye Ziyareti Sonrası Tehlikeli Provokasyon

Düzenleyen:
Barzani'nin Türkiye Ziyareti Sonrası Tehlikeli Provokasyon

GÜNDEM Haberleri

Barzani'nin Türkiye ziyareti sonrası tehlikeli bir provokasyon yaşandı. İran destekli Kürt güçler petrol hattını sabote edip, petrolün akışının kesilmesine neden oldu.

Kerkük petrollerinin İran üzerinden ihraç edilmesi amacıyla geçtiğimiz ay Bağdat yönetimi ile Tahran arasında imzalanan anlaşmanın ardından, Ceyhan'a petrol taşıyan tesislerde tehlikeli bir provokasyon yaşandı. İran destekli Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) mensup silahlı güçler, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'ne baskın düzenledi. Ceyhan'a hammadde gönderen pompa istasyonlarını bir süre sabote eden militanlar, petrol akışının da kesilmesine neden oldu. Petrol kuyularının olduğu bölgeye konuşlanan KYB güçleri, 'Kerkük petrollerinin çalındığını' ve 'petrol çalan kişileri tespit etmek için bu operasyonu gerçekleştirdiklerini' iddia etti.

O ZİYARETTEN HEMEN SONRA

Provokasyonun, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretinin hemen ardından yaşanması dikkat çekiyor. Kerkük, KYB'nin etkili olduğu bir şehir. Şehri KYB'ye bağlı vali yönetirken, partinin İran ve PKK terör örgütü ile de sıcak ilişkileri bulunuyor. KYB bir süredir PKK'nın kentte konuşlanması ve kontrol noktaları kurmasına da izin vermişti. Sözkonusu gelişmeye ilişkin Yeni Şafak'a bilgi veren Irak Türkmen Meclisi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, KYB'lilerin 'Petrol hırsızlığını tespit etme' iddiasının gerçeği yansıtmadığını, asıl amaçlarının 'İran ile Irak arasında imzalanan petrol boru hattı mutabakatı uygulamaya geçmeden önce nabız yoklamak' olduğunu dile getirdi. Maruf, IKBY yönetiminin de yaşananlardan önce KYB tarafından haberdar edilmediğini vurguladı. KYB ile Barzani liderliğindeki KDP arasında uzun yıllara dayanan bir çatışma geçmişi bulunuyor. Son yıllarda bu çatışma fiilen bitirilmiş olsa da iki güç arasındaki gerginlik hiç bitmedi. Kerkük'te yaşananların KDP ile KYB arasında yeni bir savaşın fitilini ateşleyebileceği yorumu yapılıyor.(Yeni Şafak)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...