Yapı sektörü Kuzey Afrika ve Katar’ı radarına aldı

Düzenleyen:
Yapı sektörü Kuzey Afrika ve Katar’ı radarına aldı

Ekonomi Haberleri

Yapı malzemeleri sektörü Rusya’da yaşadığı kaybı alternatif pazarlarla kapatacak. YEM Fuarcılık Genel Müdiresi Burcu Başer, Kuzey Afrika ve Katar’da açıklanan projelerin Türk yapı sektörüne yeni iş ve iş birliği fırsatları doğurduğunu söyledi

Önder Çelik İSTANBUL
Dünyanın en büyük 5 yapı fuarı arasında yer alan “Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul” bu yıl bin 250 katılımcı firmanın sergileyeceği 18 bin 640 ürünü, 105 ülkeden 111 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ile buluşturacak. YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar 23-27 Mayıs arasında 40’ıncı kez kapılarını açacak. Fuara ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan ITE Turkey Yönetim Kurulu Üyesi ve YEM Fuarcılık Genel Müdiresi Burcu Başer, bu yıl Konuk Bölge Projesi’nde Kuzey Afrika; Hedef Pazar Projesi’nde ise Katar’ı ağırlayacaklarını anlattı. Türk yapı sektöründe önemli bir pazar olan Rusya’nın politik gelişmelerden etkilendiğini ve geçen yıl ilk 20 pazar arasında  yer alamadığını ifade eden Başer, sektörün bu sebeple yeni ülkelere yöneldiğini kaydetti. Kuzey Afrika ülkelerinin ekonomik açıdan hızla toparlanan, istikrarlı bir büyüme sergilediğini vurgulayan Başer; bölgenin altyapı, ulaştırma, lojistik, sağlık, turizm gibi alanlarda artan yatırımlarının önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğinin altını çizdi. Katar inşaat sektörünün 2030 Ulusal Vizyon Programı ve 2022 Dünya Kupası’nın etkisiyle 2017-18 döneminde yüzde 9,0 büyüme göstermesini beklediklerini ifade eden Başer, bu ülkelerde açıklanan projelerin ve olumlu ekonomik gelişmelerin, Türk yapı sektörüne yeni iş ve iş birliği fırsatları doğurduğunu sözlerine ekledi. 
Arap baharının etkilerini azaltarak, ekonomik açıdan giderek hızlanan bir toparlanma içine girmeye başlayan Kuzey Afrika’nın, yeniden Türk yapı sektörünün odağında yer aldığını vurgulayan Burcu Başer, şöyle devam etti: Kuzey Afrika’da yer alan Cezayir ve Fas, Türkiye’nin en çok inşaat malzemesi ihracatı gerçekleştirdiği ilk 20 pazar arasında yer alıyor. Cezayir yine Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında üstlendikleri projelerde ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Fas 10 yıl içinde 100 milyar dolar tutarında altyapı projesi hayata geçirecek bir program açıkladı. Tunus’ta ise ulaştırma, lojistik, eğitim ve sağlık alanında kamu yatırımları artmaktadır. Kamu ayrıca 2016-2020 için 50 bin adet sosyal konut projesi hayata geçirmiştir. Bölgenin yatırım projeleri ve inşaat sektörü harcamaları dikkate alındığında Türk inşaat malzemesi üreticileri ve müteahhitlik firmaları için sıcak bir pazar olduğunu gözlemliyoruz.

300 MİLYAR $’LIK POTANSİYEL

Hedef Pazar Projesi’nde değerlendirilecek Katar, değeri 299,7 milyar dolar olan 2030 Ulusal Vizyon Programı ve 2022 Dünya Kupasına yönelik spor, turizm, sağlık ve eğitim alanlarındaki birçok projeyle dikkat çekiyor. Burcu Başer, Katar’ın 300 milyar dolarlık yatırımının 140 milyar dolarının 2022’deki Dünya Kupası’na olacağını, ülkenin yıllık inşaat harcamalarının 14 milyar dolar olduğunu, bunun da Türkiye yapı malzemecileri için büyük bir fırsat oluşturduğunu belirtti. Başer, ülkedeki ulaştırma yatırımlarının ise 103 milyar dolar olduğunu ifade etti. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...