Yabancı futbolcu için vergi cennetiyiz

Düzenleyen:
Yabancı futbolcu için vergi cennetiyiz

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de yılda en az 1 milyon avro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti 1 milyon 190 bin avro iken bu oran Almanya’da 1 milyon 900 bin avro, Portekiz Ligi’nde 2 milyon 240 bin avro, Fransa’da ise 2 milyon 740 bin avroya kadar çıkıyor

Avrupa kulüpleriyle kıyaslandığında Türkiye futbol kulüpleri için âdeta vergi cenneti. Avrupa’daki bir kulüp, futbolcu için Türkiye’nin iki katı fazla vergi öderken, Türkiye’de yabancı futbolcuların vergisini bile kulüpler üstleniyor. 
Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG Football Benchmark ekibi, Süper Lig’de top koşturan yabancı futbolcular için kulüplerin ödediği vergi oranlarıyla Avrupa’daki örneklerinin karşılaştırmalı tablosunu çıkardı. Süper Lig’de Vesley Sneijder, Lukas Podolski, Robin van Persie, Vincent Aboubakar, Fernando Muslera, Martin Skrtel ve Peter Kjaer gibi dünyaca ünlü ve maliyetli futbolcular top koşturuyor. Ancak bu futbolcular için Türk kulüpleri, Avrupa’daki kulüplere oranla çok mütevazı vergiler ödüyor. Türkiye’de yılda en az 1 milyon avro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti 1 milyon 190 bin avro. Almanya’da bu maliyet 1 milyon 900 bin avro, Portekiz Ligi’nde 2 milyon 240 bin avro, Fransa’da ise 2 milyon 740 bin avroya yükseliyor. Verginin çok az olduğu konuşulan Çin’de bile 1 milyon avro kazanan bir futbolcunun maliyeti 1 milyon 780 bin avro olarak ön plana çıkıyor.
Futbolcuların maliyetleri yükseldikçe vergiler de artıyor. Süper Lig’de 5 milyon avro maliyetli bir futbolcunun vergisi 900 bin avro. Çin’de bir futbolcuya 5 milyon avro net kazanç önerilirken 4 milyon avro da vergi ödeniyor. Fransa’da bir futbolcuya 5 milyon avro ödenmesi hâlinde devlet tam 9 milyon 220 bin avro vergi alıyor. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda Türk kulüplerinin Avrupa’daki rakiplerine oranla yabancı futbolcu transferinde çok avantajlı olduğu ortaya çıkıyor. Ancak spor kulüplerine sunulan bu desteğe hükûmetin ne kadar süre daha devam edeceği merak ediliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...