'3. Dünya Savaşı Suriye'den başlayacak' endişesi

'3. Dünya Savaşı Suriye'den başlayacak' endişesi

DÜNYA Haberleri

Suriye'deki Sünni-Şii çatışmasının bölgeye yayılacağı, bunun da 3. Dünya savaşına yol açabileceği kaydedildi.

Suriye'deki iç savaşın giderek bölgesel bir çatışmaya dönüşebileceği ve 3. Dünya Savaşı'nı tetikleyebileceği uyarısı yapıldı.
Sünnilerle Şiiler arasında Suriye'deki çekişmenin Orta Doğu'da diğer ülkelere de yayılması ve bunun da dünya savaşına yol açmasından korkuluyor. nbsp;Suriye'deki iç savaş daha şimdiden 93 bin kişinin ölmesine, 1,6 milyon kişinin de başka ülkelere iltica etmesine yol açtı. Milyonlarca kişi de Suriye içinde evlerini terk edip başka bölgelere yerleşmek zorunda kaldı. Bu durum hızla kötüleşiyor. nbsp;Olaylar 2011'de Beşşar Esad rejimine barışçı protestolarla başlamıştı. Şam'daki zengin iş adamları, tüm zulümlerine rağmen halen Esad'ı destekliyor. Hristiyanlar da rejimin devrilmesi durumunda durumlarının daha kötü olacağı endişesiyle Esad rejiminden yana. nbsp;Suriye rejimi en büyük desteği Şii İran'dan alıyor. İran'daki Devrim Muhafızları da Esad'a hem akıl veriyor hem de onun korunmasını sağlıyor. Lübnan'daki Şii milis grubu Hizbullah da Suriye'deki savaşa katıldı ve doğrudan direnişçilere karşı savaş veriyor. Suriye'de 5.000 ila 8.000 arasında Hizbullah savaşçısı var. Esad rejimi İran dışında en büyük uluslararası desteği de Rusya ve Çin'den alıyor. ABD'de Barack Obama yönetimi ise Afganistan ve Irak tecrübelerinden sonra orta Doğu'daki ihtilaflara askeri müdahaleden uzak durmayı tercih ediyor. nbsp;Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler de Sünnilere maddi destek ve silah desteği sağlıyor. nbsp;Suriye'de Golan Tepeleri'ni işgal altında tutan İsrail de ülkedeki olaylardan etkileniyor. Suriye'nin de ihtilafa doğrudan müdahil olabileceği dile getiriliyor. nbsp;Rusya ve Çin, Libya konusunda Batı tarafından aldatıldıklarını düşünüyor. Bu ülkeler bu yüzden ne olursa olsun Esad rejimine kenetlenmiş haldeler.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, Suriye'deki olayların bölgede istikrarı bozduğu, ülkenin bölünmesi halinde bunun bölgede domino etkisi göstereceği ifade ediliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...