Sezaryende dünya lideriyiz

Düzenleyen:
Sezaryende dünya lideriyiz

GÜNDEM Haberleri

Alınan tedbirlere rağmen geçen yıl doğum yapan iki anneden biri sezaryeni tercih etti.

Türkiye, Sağlık Bakanlığı ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatının (OECD) verilerine göre, dünyada en fazla sezaryenle doğum yapılan ülkeler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Türkiye’de, sezaryen artış oranlarında 2002 yılından bu yana hızlı bir artış görüldü. Geçen yıl Suriyeli sığınmacıların yaptığı doğumlar hariç bir milyon 248 bin 41 bebek dünyaya geldi. Bu doğumların 676 bin 152’si sezaryen yöntemiyle yapıldı. Kurum bazında tüm sezaryen oranlarına bakıldığında 6 yılda en çok sezaryen doğum, özel hastanelerde gerçekleşti. 2010’da özel hastanelerde yüzde 63,7 olan sezaryen oranı geçen yıl yüzde 70,5 yükseldi. Üniversite hastanelerinde yüzde 65,2’den 69,1’e, kamuda yüzde 40,2’den yüzde 38,2’ye geriledi. Bölgelere göre ilk sezaryen oranlarına bakıldığında ise, yüzde 34,7 ile Ege başı çekti. Bu bölgeyi yüzde 31,1 ile Marmara Bölgesi ve yüzde 30,7 ile Akdeniz Bölgesi takip etti. En az sezaryen doğum yüzde 17,6 ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleşti. Türkiye’de yüksek sezaryen oranlarını düşürmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı “Sezaryen Eylem Planı” hazırlayarak uygulamaya koydu. Bu kapsamda, gebelere ve hekimlere tıbbi şartlar doğrultusunda normal doğumun yapılması için performans sistemi getirildi. 

Bu ısrar neden?
Sezaryenin tercih edilmesi gerekçelerinde, vatandaşlarca daha risksiz bir ameliyat olduğuna yönelik anlayış önemli yer tutuyor. Bunun yanı sıra, sezaryenle doğumun daha kısa sürede, daha kolay gerçekleşmesi, hekimlerin de doğumda risk almak istememeleri gerekçe olarak gösteriliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...