Filipinli yetkililerden ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki uçak gemisine ziyaret

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Filipinli yetkililerden ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki uçak gemisine ziyaret

DÜNYA Haberleri  / AA

Filipinli üst düzey yetkililerin, ABD'nin ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde devriye gezen uçak gemisini ziyaret ettiği bildirildi.

ABD'nin Manila Büyükelçiliği Sözcüsü Molly Koscina, Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Maliye Bakanı Carlos Dominguez ve Adalet Bakanı Vitaliano Aguirre'nın Filipinli üç güvenlik yetkilisiyle USS Carl Vinson uçak gemisini ziyaret ettiğini belirtti.

Koscina, ziyaret sırasında ABD'nin Manila Büyükelçisi Sung Kim'in eşlik ettiği Filipinli yetkililerin, tatbikat için uçak gemisinden havalanan F-18 jetlerini izlediğini ifade etti.

Söz konusu ziyaret, Filipinli yetkililer ile ABD ordusu arasındaki üst düzey görüşmelerin devam ettiği iddialarına yol açtı.

Nükleer yakıtla hareket eden USS Carl Vinson, Güney Çin Denizi'nin ihtilaflı sularında navigasyon ve uçma serbestisi sağlamak için devriye geziyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang geçen ay, ABD'nin seyrüsefer ve uçuş özgürlüğü adı altında Güney Çin Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelerin egemenliğini ve güvenliğini tehdit ettiğini söylemişti.

Washington yönetimi, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nin, seyrüsefer özgürlüğüne sahip uluslararası sulara dahil olduğunu ileri sürerek bölgeye askeri unsurlar gönderiyor. ABD yetkilileri, tartışmalı sulardaki yapay adalarda tesisler inşa eden Çin'e "uluslararası hukuku ihlal ederek bölgeyi askerileştirdiği" suçlamasında bulunuyor.

Pekin hükümeti, Güney Çin Denizi'nde yaklaşık 3 milyon kilometrekare büyüklüğündeki bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddia ediyor. Pekin, bu iddiasını 1947 yılından kalma bir haritaya dayandırıyor.

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...