Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Prekaz Katliamı' kurbanları anılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Prekaz Katliamı' kurbanları anılıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Kosova Kurtuluş Ordusu'nun kurucu Adem Jashari'nin de aralarında bulunduğu 54 kişinin Sırp güçleri tarafından öldürüldüğü "Prekaz Katliamı"nın yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliği başladı.

Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) kurucu ve komutanlarından Adem Jashari'nin de aralarında bulunduğu 54 kişinin Sırp güçleri tarafından öldürüldüğü "Prekaz Katliamı"nın yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ve üç gün sürecek "UÇK Destanı" isimli anma etkinliği başladı.

Başkent Priştine'deki Adem Jashari Kışlası'nda düzenlenen askeri törene Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Meclis Başkanı Kadri Veseli, Başbakan İsa Mustafa, Kosova Güvenlik Güçleri (FSK) Bakanı Haki Demolli, FSK Komutanı Rrahman Rama ve Kosovalılar katıldı.

"Kosova halkının en destansı günlerinden biri"

Törende konuşan Thaçi, etkinliğin Kosova halkının en destansı günlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Kötü niyetli çevrelerin tavırlarının UÇK'yı kirletemeyeceğini ifade eden Thaçi, UÇK mahkumlarının Kosova halkının kahramanları olduğunu kaydetti.

Thaçi, anayasal yetkileri dahilinde FSK'nın Kosova Silahlı Kuvvetlerine dönüşmesi yolundaki gerekli yasal yolları kullanacağını vurgulayarak, "Yeni yasası ile FSK, Kosova'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve vatandaşlarını koruyacak. Aynı şekilde bölgesel ve küresel barış ve istikrarın korunmasına da katkı sağlayacak." diye konuştu.

"Prekaz Katliamı"

Kosova'da, Sırp ve Arnavut kuvvetleri arasındaki savaşın devam ettiği 1998 yılında, ülkenin orta kesimlerindeki Prekaz köyünde, UÇK'nın kurucularından Adem Jashari'nin yanı sıra ailesinin ve bazı misafirlerinin bulunduğu ev ağır silahlara sahip Sırp güçlerince kuşatılmış ve ateş altına alınmıştı. 5-7 Mart 1998'de düzenlenen saldırılarda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 54 kişi hayatını kaybetmişti.

Kosova'nın bağımsızlığının sembol isimlerinden biri olan Jashari'nin adı başkent Priştine'deki havalimanının yanı sıra Mitrovitsa'daki stadyumda da yaşatılıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...