Geleneksel 'huğ evini' müzeye dönüştürdü

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Geleneksel 'huğ evini' müzeye dönüştürdü

YAŞAM Haberleri  / AA

Çocukluğunun geçtiği Çukurova yöresine özgü ot, çalı ve çamurdan yapılan geleneksel "huğ evini" müzeye dönüştüren koleksiyoncu, unutulmaya yüz tutmuş eski tarım ve ev eşyalarını burada sergiliyor.

Osmaniyeli koleksiyoncu Celal Düzler, doğup büyüdüğü Çukurova yöresine özgü ot, çalı ve çamurdan yapılan ve daha sonraki yıllarda betonla sağlamlaştırılan geleneksel "huğ evini" unutulmaya yüz tutmuş ev ve tarım eşyalarının sergilediği müzeye dönüştürdü.

Türkiye’nin en önemli tarihi alanları arasında yer alan Anavarza Antik Kenti yanındaki Tozlu köyünde yaşayan 59 yaşındaki Düzler, 9 yaşından bu yana radyo, kara saban, ahize, bakır ev gereçleri, testiler, dokumacılıkta ve kalaycılıkta kullanılan aletler gibi eşyalardan oluşan yaklaşık 500 obje biriktirdi.

Doğup büyüdüğü tek odalı geleneksel evde bunları sergilemeye başlayan 5 çocuk 8 torun sahibi Düzler, köy sakinlerini yanı sıra bölgeye misafirliğe gelenleri, oluşturduğu müzeyi gezdiriyor.

Düzler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk merakıyla yarım asırdır eski alet ve eşyaları biriktirdiğini söyledi.

Yaşadığı evin bahçesindeki çalı ve çamur kullanılarak yapılan huğ (bağ ve bahçe kulübesi) evinde topladığı eşyaları sergilediğini belirten Düzler, "Eski eşyaları toplamaya çocuk yaşta başladım. Arkadaşların, köy sakinleri ve eşimin her zaman desteğini görüyorum. Köyümüzde oluşturduğum müzeyle atalarımızın kullandığı eşyaları gelecek kuşaklara aktarıyorum. Özellikle tatillerde bölgeye gelen gurbetçiler müzeme ilgi gösteriyor." diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...