Rusya, Esad'ın kimyasal kullandığına inanmıyor

/ Kaynak: CHA
Rusya, Esad'ın kimyasal kullandığına inanmıyor

DÜNYA Haberleri  / CHA

Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığı yönünde ABD, İngiltere ve Fransa'nın iddialarının Rusya'yı ikna edemediğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığı yönünde ABD, İngiltere ve Fransa'dan uzmanların ortaya koyduğu iddiaların temelsiz olduğunu, Rusya'yı ikna edemediklerini söyledi.
Lukaşeviç, "Biz ABD, İngiltere ve Fransa'dan uzmanlarla bu konu ile ilgili bir dizi görüşme yaptık. Suriye askerlerinin kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialar kabul edilebilir değil." dedi. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Dış Politika Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov da kimyasal silah iddialarını temelsiz olarak tanımladı. Twitter hesabından değerlendirmede bulunan Puşkov, "Esed neden az miktarda sarin gazi muhalif gruplara karşı kullansın? Bunun dayandığı gerekçe ne olabilir? Dış müdahale için Esed zemin mi oluşturmak istiyor? Bu iddialar herhangi bir dayanaktan yoksun…" eleştirisi getirdi. Puşkov, ABD'nin muhalefete yönelik askeri yardım kararının da bölgeye doğrudan müdahil olma anlamına geldiğini söyledi. Interfax'a konuşan Puşkov, "Silah ambargosunun kalkmasından belirli bir zaman sonra, ABD'den doğrudan çatışmaya müdahil olacak bir adım görebiliriz." iddiasını dile getirdi.
Suriye muhalefetine ulaştırılacak Amerikan silahlarının bölgede denge açısından önemli bir değişime neden olmayacağını kaydeden Puşkov, son günlerde dengenin Esed rejiminden yana olduğunu savundu.
Muhalefetin Esed rejimini deviremeyeceği ortaya çıkınca, ABD'nin çatışmaya müdahil olma isteğinin arttığını vurgulayan Puşkov, "Belirli istihbarat örgütlerine dayandırılan veriler var. Ortada gerçekler yok. Eğer kimyasal silah kullanmışsa, bunun Esed hükümeti tarafından kullanıldığının da kanıtı yok. Kimyasal silahlar muhalif gruplar tarafından dış müdahaleyi sağlamak için kullanılmış olabilir." dedi.
Irak'ta 2003'te yaşananların ardından kimyasal silah iddialarının inandırıcı olmadığını vurgulayan Puşkov, "ABD Başkanı Obama'nın Suriye'ye müdahil olması için planlı bir girişim olduğu kanaatindeyim. ABD Başkanının bu baskılara boyun eğmesi sürpriz olmaz. Suriye'de Irak senaryosu tekrarlanabilir." şeklinde konuştu.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...