Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gece körlüğünden sarı nokta hastalığına

Düzenleyen:
Gece körlüğünden sarı nokta hastalığına

SAĞLIK Haberleri

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, retina hastalıklarının iyileşmesinde alınan sonuçların oldukça başarılı olduğunu kaydetti. Öner, kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde denenen bir diğer tedavi şeklinin ise gen tedavisi olduğunu, bu yöntemle ilgili ilaçların geliştirilerek tedavide uygulanabileceğini sözlerine ekledi.

Genetik olarak geçiş gösteren, erken yaşta başlayan ve ilerleyici seyir gösteren retina hastalıklarının etkileri görme kaybına kadar uzanabiliyor. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde umut vadediyor. ‘Gece körlüğü’nün tedavisinde yeni kullanılmaya başlanan ‘okuvizyon tedavisi’ ile ilgili bilgiler veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, henüz deneysel aşamadaki kök hücre ve gen tedavilerini de anlattı.

Gece körlüğü için TES-Okuvizyon tedavisi

Gece körlüğü ya da tavuk karası olarak bilinen ‘retinitis pigmentosa’ ve benzeri retina hastalıklarında uygulanan bu tedavi şekli ile retina hücrelerine düşük dozda elektrikel uyarılar gönderiliyor ve bu uyarılar retina hücrelerinden nöron koruyucu büyüme faktörlerinin salınımını artırıyor. Salınan bu faktörler sayesinde retinadaki hücreler korunuyor ve hastada görme kaybı durduruluyor. Tedavide kullanılan Okuvizyon cihazı ile retinaya zayıf elektriksel sinyaller uygulandığını belirten Prof. Dr. Ayşe Öner, tedavi sürecini şöyle anlattı:

“Uygulama sırasında başın iki tarafına ve damla anestezisi sonrasında göze elektrotlar yerleştiriliyor. Göze yerleştirilen elektrotlar kişinin yüzüne ve gözüne göre ayarlanarak elektriksel uyarı dozu belirlenip kaydediliyor. Doz ayarlama sonrasında 30 dakika süre boyunca işlem gözlere uygulanıyor. Bu işlem haftada bir tekrarlanıyor."Tedavinin bilinen bir yan etkisi olmadığından bahseden Prof. Dr. Ayşe Öner, okuvizyon seansı sonrasında birkaç gün gözlerde batma, kızarıklık ya da yabancı cisim hissi olabileceğini ancak bu şikayetlerin kısa süre sonra geçeceğini söylüyor.

Kök hücre tedavisi umut verici

İnsan vücudundaki farklı hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahip, kendini yenileyebilen ve vücudun bir yerindeki zedelenmeyi takiben dokuyu onarabilen kök hücreler, yakında kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilecek. Dünyada ve Türkiye’de çalışmaları devam eden ve henüz deneysel aşamada olan kök hücre tedavisinin, retinitis pigmentosada, diğer kalıtımsal retina hastalıklarında ve ileri evre kuru tip makula dejenerasyonunda uygulandığına ve başarılı sonuçlar alındığına değinen Öner, kısa süre sonra yöntemin rutin bir tedavi olarak uygulanabileceğini belirterek, “Kök hücreler kalıtımsal retina hastalıklarında retinanın altına ya da göz içine uygulanıyor. Bu çalışmalar henüz faz II aşamasında. Faz III aşamasına geçtiğinde deneysel olmaktan çıkıp rutin bir tedavi olarak kabul edilecek ve kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek. Bu tedavide otolog denilen kişinin kendi kök hücresi ya da allojenik denilen başka bir kişiden elde edilen kök hücreler kullanılabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gen tedavisi yeni bir çözüm

Kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde denenen bir diğer tedavi şekli ise; kaynağa odaklanan gen tedavisi. Fakat kalıtımsal retina hastalıkları, klinik ve genetik açıdan çok çeşitli. Bu hastalık grubundan 120’den fazla genin sorumlu olabileceğine dikkat çeken Öner, “Aynı gen içinde farklı mutasyonlar olabiliyor ve bu mutasyonlar farklı hastalık görünümlerine yol açabiliyor. Bu durum hastalıklarla ilgili genetik çeşitliliği daha da karmaşık hale getiriyor” dedi.Ancak son yıllarda meydana gelen gelişmeler, genetik problemlerin daha iyi anlaşılmasına ve gen tedavilerinin uygulanabilmesine imkan sağlıyor. Yapılan çalışmalarda kalıtımsal retina hastalıklarının iyileşmesinde alınan sonuçların oldukça başarılı olduğu bilgisini paylaşan Öner, gen tedavisi ile ilgili ilaçların geliştirildiğini ve tedavide uygulanmasının çok yakın olduğunu sözlerine ekledi.
 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...