BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Şehirde yaşayıp köydekiler gibi yiyen kalp hastası oluyor

Şehirde yaşayıp köydekiler gibi yiyen kalp hastası oluyor

Tarımdan sanayi toplumuna geçen Türkiye’de insanların eski yemek alışkanlıklarını sürdürmesi kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor



> TRABZON AA Geçmiş yıllarda geçimini ağırlıklı olarak tarımla sağlayan Türk toplumu sanayi ile birlikte çalışma şeklini de değiştirdi. Buna rağmen özellikle yağlı yiyeceklerden oluşan beslenme alışkanlığının sürmesi kalp damar hastalıklarını artırdı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, kişinin sağlıklı bir hayat sürebilmesinin, iyi beslenme ve spora bağlı olduğunu söyledi. “Toplumumuzda maalesef beslenme alışkanlığı ve yeterli spor bilinci oluşmadı” diyen Prof. Dr. Kalaycıoğlu şunları söyledi: “Tarım kökenli toplumken ağır bir beslenme şeklimiz vardı. İnsanlar yağ tüketmek zorundaydı, çünkü enerji kaynağı yağdı ve buna mecburdu. Kişi sabah 06.00’da kalkıp, iyi bir kahvaltı yapıp, akşama kadar bağda bahçede çalışıyordu. Dolayısıyla enerjiye ihtiyacı vardı. Şimdi ise masa başı toplumu olduk, daha çok oturur hale geldik. Yaşantımızı değiştirmemize rağmen, ağır beslenme şeklimizi değiştirmedik. Böyle olunca da vücut aldığı besini yakamıyor ve başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok problemler ortaya çıkıyor.” Artık kalp krizinin sadece yaşlılarda değil genç yaşlarda da görüldüğünü kaydeden Kalaycıoğlu, “Çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlıkları kazandırın” uyarısında bulundu.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT