Borsa ralli yaptı, 80 bini devirdi

- Güncelleme:
Borsa ralli yaptı, 80 bini devirdi

Ekonomi Haberleri

Gezi Parkı protestolarının sonlanması için atılan adımların desteğiyle yüzde 4,61 yükselen BIST, haftayı 80 bin puan üzerinde tamamladı.

Gezi Parkı protestolarının sonlanması için atılan adımların desteği, gelişmekte olan ülke piyasalarına yeniden başlayan giriş eğilimi ve Fed'in önümüzdeki hafta toplantısına yönelik olumlu beklentiler ile BIST 78,000 teknik seviyenin de kırılmasıyla yüzde 4,61 yükseldi. Açılışta yüzde 2 civarı yükselişle başlayan BIST-100 endeksi yüzde 4.61 yükselişle 80,011 puandan günü tamamladı. Fed'in önümüzdeki hafta toplantısına yönelik nispeten olumlu beklentiler ile Gezi Parkı protestolarının sonlanması için atılan adımlar ve TCMB'nin kararlı duruşu ile esen olumlu havanın önümüzdeki hafta sürüp sürmemesi siyasi gelişmelere bağlanıyor. Uzmanlar, "Şimdilik hava yumuşadı gibi görünüyor. Referandum kararı piyasalarda olumlu karşılansa da bu tansiyonu düşürecek mi onu bekleyeceğiz. Önümüzdeki hafta yine siyaset ve FED toplantısı ön planda olacak" diye konuştu.
Yüzde 6.10 seviyelerine gevşedi
Kura paralel iç piyasada faizler de geriliyor. TCMB oldukça temkinli, repo ihalesini yine dönüşünün altında açtı. Ancak piyasada bunu çok dikkate almadı. Alımları çoğunlukla hem iç hem deış kaynaklı olumlu haberlerden kaynaklı olduğu belirtiliyor. Gösterge tahvil günü yüzde 1'lik bir düşüşle yüzde 6.19 bileşikten kapadı. Pazartesi günü ne valörlü işlemlerde ise yüzde 6.21 seviyeleri gözleniyor. 8 Mart 2023 itfalı tahvilin bileşik faizi de yüzde 7.10 seviyesinden işlem görüyor.
Siyasi gerilimin azalması ve küresel piyasalarda da artan risk iştahının devamı halinde para piyasalarındaki normalleşmenin devam etmesi bekleniyor. nbsp; PPK toplantısından sonra yapılacak açıklamalar piyasa için önem taşıyacaktır. nbsp; Bir uzman: "Gösterge tahvilin bileşik faizinin ise %6-6.5 aralığında seyretmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
TL olumlu durumu değerlendirdi
Hem iç hem de dşardaki olumlu seyir ve TCMB'nin sıkılaştırmaya devam etmesiyle gerileyen dolar/TL 1.8550'nin altına inerek Gezi Parkı protestolarının başladığı 28 Mayıs'taki seviyelerine geriledi. Bir uzman: "Siyasi arenada hava yumuşamaya başladı gibi. Gelişmekte olan piyasalara girişlerin yeniden gelmeye başladığını görse de MB TL'yi kısmaya devam ediyor" dedi. Dolar günü 1.8525 TL'den euro da 2.4690 TL'den kapadı. Euro/dolar ise 1.33 üstündeki seyrini sürdürüyor.
MB'nin TL'yi kısmaya devam etmesi beklenebilir. Siyasi gerilimin azalması ve küresel piyasalarda da artan risk iştahının devamı halinde TL'nin güçlenmesi bekleniyor. İçerde PPK dışarda ise Fed toplantısı önemli. nbsp; Bir uzman yoğun gündem altında olumlu beklentilerin sürmesi halinde dolar/TL paritesinin 1.85 civarında dalgalanmasının beklenebileceğini öngördü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...