Türkiye, Milano’daki kalıcı yerine kavuşuyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye, Milano’daki kalıcı yerine kavuşuyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Devlet arşivindeki belgelere göre 1924’ten beri Milano’da temsil edilen Türkiye, bu kentteki müstakil yerleşkesine geçmeye hazırlanıyor.

Türkiye’nin, Avrupa’daki en eski misyonlarından olan Milano Başkonsolosluğu, müstakil ve kalıcı yerleşkesine geçmek için gün sayıyor.

Devlet arşivindeki belgelere göre; 1924’ten beri İtalya’nın moda, finans ve sanayi kenti Milano’da temsil edilen Türkiye, buradaki misyonunu büyütmeye hazırlanıyor.

İtalya’daki faaliyetlerini, ekonomik kriz sebebiyle sonlandıran bir Alman yatırım bankasından 2013 sonunda satın alınan Milano Başkonsolosluğunun Canova Caddesi'ndeki yeni kançılarya ve ikametgah binası, Türkiye'nin bu kentteki yeni hizmet adresi olacak.

Türkiye’nin, İtalya’nın dünyaca ünlü kentindeki temsilinin yanı sıra bu ülkenin kuzeydeki bölgelerinde yaşayan ve sayıları 31 bini bulan Türk vatandaşlarına ve Türkiye ile ilgilenen İtalyanlara yönelik hizmetin kalitesini artıracak yeni kançılarya binasında, geçen yıl başlatılan geniş kapsamlı restorasyon çalışmalarının sonuna gelindi.

Türkiye'den gelen ilgili heyet tarafından geçen hafta, geçici kabul işlemleri tamamlanan yeni binanın, mart ayında hizmete girmesi planlanırken, son eksikliklerin tamamlanması için hummalı çalışmalar sürüyor.

Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Hami Aksoy, açılışına az bir süre kala AA muhabiri tarafından görüntülenen yeni kançılaryada, değerlendirmelerde bulundu.

Yeni bina dolayısıyla heyecanlı olduklarını dile getiren Aksoy, "2013 yılının aralık ayında satın aldığımız binamıza taşınmak için günleri saymaya başladık. 2015 yılında iç onarım ihalesini yapmıştık. Dimensione isimli bir İtalyan firması kazandı onarım ihalesini. Gayet güzel, çok titiz bir çalışma yaptılar.” dedi.

1908-1912 yılları arasında inşa edilen tarihi binada iç onarımın uzun sürmesinin İtalya’daki bürokratik süreçten kaynaklandığını anlatan Aksoy, "Türk mimar Erdem Şeker ile birlikte çalıştık. Binamızda Osmanlı, Selçuklu, Türk motiflerini kullandık. İnşaatın uzun sürmesinin bir nedeni gerekli izinlerin alınması konusunda oldu. Malum, İtalyanlar bu konularda çok hassaslar. Binanın dışına kesinlikle dokundurmuyorlar. İç kısımda biz gerekli çalışmaları yaptık." diye konuştu.

Hizmetteki hız ve kalite artacak

Yeni binalarını mart ayının son haftasından itibaren kullanıma sokmayı planladıklarını aktaran ve binaya ilişkin teknik bilgiler veren Hami Aksoy, "Bu, 2 bin metrekarelik bir bina. Arkada, vatandaşlarımızı ağırlayabileceğimiz çok güzel bir bahçemiz var. İki katımız ofisten, iki katımız da rezidanstan oluşuyor. Konum olarak da çok güzel bir yerde. Cadorna istasyonuna yürüyerek 10-15 dakika mesafede. Çok mutena bir semtte yer alıyoruz. Gerçekten yüzdük yüzdük sonuna geldik. Ben de çok heyecanlıyım taşınacağımız için." ifadelerini kullandı.

Yeni binanın sunduğu iç alanda kendilerine bağlı ataşeliklere de yer vereceklerini ve böylelikle bir bütünlük arz edeceklerini aktaran Aksoy, buna ek olarak, kendilerinin de aynı anda daha fazla vatandaşın işlemini yapabilme kapasitesine sahip olacağına dikkati çekti. Başkonsolos Aksoy, kapasitesi artan konsolosluk işlem bölümü için de "Yeni hizmet binamızda 4 bankomuz var. Böylece konsoloslukta çalışan arkadaşlarımız aynı anda 4 vatandaşımıza hizmet verebilecek. Bu da bizim süratimizi bir hayli artıracak." şeklinde konuştu.

Nikahlar için ayrı salon

Evlenen çiftler arasında son yıllarda yaygınlaşan yurt dışında nikah yapma furyasında vatandaşların tercih ettiği kentler arasında olan Milano’daki başkonsolosluk yeni bina ile rahat bir nefes alacak.

Yeni binalarındaki çok amaçlı salonun başta nikah işlemleri olmak üzere seminer, toplantı gibi etkinliklere ev sahipliği yapabileceğini kaydeden Başkonsolos Aksoy, "Nikah işlemleri için şu anki yerimiz hiç müsait değildi, yer olmadığı için onları kendi odamızda evlendiriyorduk. Artık, bu yeni yerimizde geniş bir salonumuz var ve nikah işlemlerimizi burada gerçekleştireceğiz.” dedi.

Referandumda oy verme işlemi yeni binada

Başkonsolos Hami Aksoy, halkoyuna sunulacak anayasa değişikliğine dair sorumluluk bölgelerindeki vatandaşlara da hatırlatmada bulunarak, "7-8-9 Nisan’da yapılacak halk oylamasını da yeni binamızda gerçekleştireceğiz. Sandıklarımız yeni binada kurulacak." dedi.

Türk kültürünün izlerini taşıyan akıllı bina

Yeni başkonsolosluğun onarım projesinde görevli Türk Mimar Erdem Şeker de yeni binadaki çalışmalarına ilişkin, "Binanın restorasyonuna girdiğimizde maksimum iç mekan bölünmeleriyle çalıştık. Projemizi 6 ay sürdürdük, 6 ay boyunca projemizde her detaya inmeye çalıştık. Binanın tasarımında Türk motiflerini, malzeme seçimlerinde yerel mermerin kullanımına özellikle gayret gösterip, mermerlerimizi Türkiye’den getirdik. Kapı kollarından, kullandığımız bazı ahşap sabit mobilyalarımıza kadar Türk firmalarımızla çok paralel çalışma imkanı bulduk bu projemizde." ifadelerini kullandı.

Türk kültüründen izlerin iç tasarımda işlendiği yeni hizmet binasının aynı zamanda akıllı bina olduğunu dile getiren Şeker, "Mühendislerimizle birlikte burayı akıllı bina olarak projelendirdik. Kullandığımız mekanik, elektrik aksamı olsun, kullandığımız ışıklandırma yöntemimizle birlikte binamızı düşük enerji sistemiyle detaylandırmaya çalıştık. Dönüp baktığımızda sonuçtan bütün ekip olarak memnun kaldığımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Mimar Şeker ayrıca bina iç tasarımında Selçuklu motifleri kullanmanın yanı sıra ses yansımasının önüne geçen akustik önleyici paneller kullandıkları bilgisini verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...