Boydak IKEA olacak

Düzenleyen:
Boydak IKEA olacak

Ekonomi Haberleri

İstikbal, Bellona ve Mondi markaları ile dünyada büyümeye devam eden Boydak Holding, son 5 yılın en yüksek cirolarını yaparak yüzde 30 büyüdü. Kayyum olarak atanan CEO Ertunç Laçinel gazetemize, ihracat hedeflerini milyar dolar seviye-sine çıkardıklarını açıkladı

Ali Çelik Kayseri
Türkiye’de “15 Temmuz” sürecinin ardından FETÖ bağlantısı çözülen ve kayyum atanarak yönetimi TMSF’ye geçen şirketler, piyasa performanslarını daha da artırıyor. İstikbal, Bellona, Mondi gibi büyük mobilya markalarını bünyesinde bulunduran Kayseri merkezli BOYDAK Holding de bunlardan biri… Geçen yıl ağustos ayının ortalarında TMSF’ye geçen Boydak Holding; kayyum atanmasının ardından geçen süreçte üretim, istihdam ve ihracatta daha başarılı sonuçlar elde ederek büyümesini sürdürdü. BOYDAK Holding’e kayyum olarak atanan Ertunç Laçinel gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Şirketi, serbest piyasa şartlarına göre, kâr amacı güderek ve performans kriterlerini dikkate alarak yönettiklerini vurgulayan Laçinel özetle şu açıklamalarda bulundu:
1.700 personel daha alacağız
7 Ekim itibarıyla TMSF tarafından görevlendirildikten sonra şirket içinde terör örgütü bağlantılı personelleri kadro dışına çıkardık. O gün itibarıyla çalışan sayımız 12.300 kişiydi. Bu güne kadar 400 kişilik personel alımımız oldu. Önümüzdeki dönemde 1.700 personel daha alacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın özel sektöre yaptığı istihdam tavsiyeleri ve iş hacmindeki büyüme bize cesaret veriyor. Hükûmetin uyguladığı asgari ücret vergi düzenlemesi de durumu avantajlı hâle getirdi. 
Son 5 yılın rekorlarını kırdık
Kasım ayında son 5 yılın en büyük cirolarını yaptık. Geçen hafta açıklanan, ocak-şubat rakamları da gösteriyor ki, net olarak yüzde 30 büyüme kaydettik. Çok yüksek cirolarla çalışan, FETÖ bağlantılı 44 bayinin ilişiğini kestik, bu durum cirolarımızda 100 milyon TL’den fazla düşüşe sebep oldu. Hızlı bir yapılanmayla 100 civarında yeni bayilikler açtık. Şu an yurt içinde 1.700, yurt dışında 200 bayimiz var. Almanya ve Fransa başta olmak üzere çok önemli noktalarda, çok büyük mağazalar açtık, bu artarak devam edecek. 
İhracat hedefimiz 1 milyar $
Türkiye’de sektör lideriyiz. Kayyumdan sonra yüzde 5’lik artışla payımız yüzde 30’a geldi. İhracat rakamımız da 450 milyon dolar seviyesine çıkardık. Görevde olduğum sürece içinde hedefimiz, 1 milyar dolar seviyesine gelmek. Bu yıl olmasa da, 2018 içinde yakalamak istiyoruz ve bunun için çok yoğun çalışıyoruz. 
Boydak IKEA olacak

Avrupa ve Amerika’YA üs 
Doğu Avrupa’da dağıtım ağı ve montaj üssü olarak yer bakıyoruz. Ulaşılabilir noktalarımızı arttırmak ve bunu hızlı bir dağıtım ağı içinde yapmak istiyoruz. Örneğin, Kayseri’de demir yolu ile Mersin limanına ulaşıyoruz. Tren hattı trafiğimiz geçen seneye oranla yüzde 150 arttı. Bu bizim için yeterli olmuyor. Ürünlerimiz havaleli ve nakliye neredeyse maliyetlerle aynı rakamları buluyor. Bunun için paketleme sistemimizi buna göre yapmaya başladık. Avrupa’da montaj fabrikamız bizi çok rahatlatacak. Orta Doğu ve Güney Amerika için de aynı durum geçerli. Mesela sadece Beyrut’a 10 milyon dolarlık satış yapıyoruz. Mayısta Amerika için çalışmalarımız başlıyor. Uygun bir noktada montaj ve lojistik üssü kuracağız. 
En büyüklere kafa tutuyoruz
Bugün IKEA gibi bir markaya hacim konusunda kafa tutmak zor gibi görünüyor. Günün sonunda bunun olacağına inanıyorum. AR-GE merkezimizin önemi burada devreye giriyor. Tasarım ve kalitemizle Çinli markaların hacimlerinin önündeyiz, fakat rekabet için kâr marjlarımızı düşürmek de istemiyoruz. Amerika kıtasında Meksikalı ve Brezilyalı çok büyük üreticiler var. Ürün kalitesinde bize yaklaşamıyorlar, satış rakamlarımıza baktığımızda, şu anda onları zorluyoruz. 
Mesela tasarım denilince akla İtalyanlar geliyor. Ülkemizde yetişen öğrenciler ve yeni AR-GE merkezimiz sayesinde özgün mobilya tasarımında iddialı olacağız. Avrupa pazarında 45 m²lik evlere de, ABD’de 250 m²lik evlere de ürün tasarlamaya başladık. AR-GE tesisi çalışmalarımız başladı, 3 bin m²lik üzerine kuruyoruz ve yatırımı kendi öz kaynaklarımızla yapacağız. 
Çok borcumuz var 
Gerek kurum gerekse çalışanlarımız olarak, devletimize karşı sorumluluklarımız ve şehit ailelerimize çok fazla miktarda borçlarımız var. Biz, şartlarımızı zorlayarak her türlü desteği veriyoruz ve katlayarak devam edeceğiz, bu kurumun onlara çok borcu var.

Son yılların en büyük toplu sözleşmesi imzalanıyor

Boydak Holding, yeni yönetimiyle bir ilke imza atıyor. Hak-İş Konfedarasyonu’na bağlı Öz Ağaç İş Sendikası ile TMSF’ye devredilen Boydak Holding arasında yapılan toplu iş sözleşmesi anlaşmasının imza töreni bugün gerçekleştirilecek. Bu imzayla 10 bini aşkın işçi, sosyal haklarla birlikte yüzde 13 oranında zam alacak. Bu oran son yıllarda yapılan toplu iş görüşmelerinde işçiye verilen en yüksek hak olarak dikkat çekiyor. CEO Ertunç Laçinel konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Biz yönetim olarak işçimizin rahat yaşamasını ve mutlu olmasını ilk hedeflerimizden biri görüyoruz. Bunun hedeflediğimiz kaliteli üretimi daha da artıracağına inanıyoruz. İşçimiz mutlu, biz de mutluyuz. Ayrıca ülkemizdeki işsizlik oranını olabildiğince düşürmek için tüm gücümüzü kullanacağız. Sürprizlerimiz olacak. Bunları da yakında açıklayacağız.

Trump bizi korkutmuyor 

Dünyada içe kapanık çalışma konusunda rasyonel bir akım var, ülkeler kendi istihdam ve üretim hacimlerini büyütmek istiyor. Trump’ın farkı bunu göstererek yapması. Bence, duruma siyasi değil ticari bakıyor, politikaları ticaret ve ekonomi tabanlı. ABD’de ki, büyük üreticiler maliyet yüzünden Çin’e kaymış durumda. Bizim avantajımız sünger, yay, çelik borular gibi ürünleri kendi içimizde üretmemiz. Avrupa’da işler istediğimiz gibi gidiyor çok şükür, Amerika pazarında 200 milyon tüketici var, evler daha büyük ABD içinde büyük bir montaj fabrikası da bizim için zor değil.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...