ABD'nin Suriyeli muhaliflere yardımında belirsizlikler sürüyor

/ Kaynak: CHA
ABD'nin Suriyeli muhaliflere yardımında belirsizlikler sürüyor

DÜNYA Haberleri  / CHA

Suriye'de muhaliflere silah yardımı yapacağını açıklayan Amerikan yönetimi, uçuşa yasak bölge oluşturulmasının henüz masada olmadığı mesajını verdi.

nbsp;Beyaz Saray'ın geçtiğimiz perşembe günü Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı askerlerin birkaç defa kimyasal silah kullandığına dair ellerinde yeterli delilin olduğunu açıklamasının ardından dün de bu ülkedeki muhaliflere doğrudan silah yardımı yapılacağı bildirildi. Esed'in iktidarda kalabilmesi için İran ve Rusya'nın maddi desteklerinin son aylarda artmasının yanında Lübnan'daki Hizbullah milislerinin de doğrudan savaşa müdahil olmaları, Washington'ın Suriye politikasını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Suriye'de muhaliflere silah yardımı yapacağını açıklayan Amerikan yönetimi, uçuşa yasak bölge oluşturulmasının henüz masada olmadığı mesajını verdi. Beyaz Saray, Kongre'de özellikle bazı Cumhuriyetçi senatörlerin Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulması isteklerine pahalı ve riskli olması nedeniyle sıcak bakmıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Baş danışman yardımcılarından Benjamin J. Rhodes, ''Bizim için en iyisi, muhalif güçlenlerinin modernize edilmesi'' dedi. Amerika'nın Suriye'ye asker gönderme niyetinde olmadığının altını çizen Rhodes, uçuşa yasak bölge oluşturulması durumunda bunun için askeri güç gerekeceğine dikkat çekti. Gözler ABD'nin muhaliflere yapacağı yardımının neleri kapsayacağına yöneldi. Washington'da bazı kaynaklar yardımın içinde makinalı tüfek ve mermi dışında tanksavar gibi silahların da olacağı görüşünde. Ancak itidali elden bırakmayanlar ise 'tanksavar'ın ağır silahlar kapsamına girmesinden dolayı gönderilmeyeceğini düşünüyor. Washington Post gazetesinin blog yazarlarından Max Fisher, Obama hükümetinin muhaliflere sadece hafif silah göndermesi durumunda bunun yalnızca Suriye'de İran'ın zaferini biraz yavaşlatmaktan öte bir işe yaramayacağını söylüyor. Obama'ya Suriye'de muhaliflere daha fazla yardım etmesi konusunda ısrar edenlerden Cumhuriyetçi senatörler John McCain ile Graham Lindsey başı çeken isimler. Eski başkanlardan Bill Clinton da Beyaz Saray'da daha agresif bir politika izlemesi gerektiği konusunda baskı yapıyor. Amerika'nın Suriye'deki muhaliflere yardım miktarı konusunda da hala soru işaretleri aydınlatılmış değil. Suriyeli muhaliflere bugüne kadar 515 milyon dolar tutarında insani yardımda bulunan Amerikan devleti, silah yardımı konusunda ne ölçekte ve kaç dolar tutarında bir yardım öngördüğü henüz bilinmiyor.


DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...