Taksi baronlarına ağır darbe

- Güncelleme:
Taksi baronlarına ağır darbe

Ekonomi Haberleri

Taksi ve halk otobüsü plakalarının alım satımına vergi getirildi. 9 bin 400 liradan fazlaya alınıp satılan plakalar yüzde 35'e kadar vergiye tabi olacak.

Maliye Bakanlığı'nın hazırlayıp Meclis'e sunduğu Türkiye'de artık 'beyannameli hayatı' başlatan yeni Gelir Vergisi Yasası özellikle İstanbul'da yüzbinlerce liraya alınıp satılmaya başlanan dolmuş ve taksi plakalarının alım satımına da vergi getirdi. Habertürk'ün haberine göre, dolmuş, minibüs, taksilerin ve mavi otobüslerin hatları ve plakalarının satışı 9 bin 400 lirayı ayarsa şahıs ise gelir kurum ise kurumlar vergisine tabi. Yani palaka satanlar yüzde 15 ile 35 arasında kademeli vergi ödeyecek. Yeni yasa ile getirilen bir başka değişiklik hisse senetleriyle ilgili. Halen hisse senedi borsada işlem görüyorsa 1 yıl sonra işlem görmeyenler 2 yıl sonra satılırsa vergilenmiyor. Tasarıda ise borsadaki 1 yıl şartı kalıyor, borsada alınıp satılmayanlar ise 2 yıl elde tutulunca tamamı 2 yıldan sonrası içinse yüzde 40'tan 75'e kadar kademeli vergilendirilecek. Diğer yandan telif kazançlarında yılda 188 binden fazla kazananlar beyanname verecek ama defter tutmayacak. 188 bin lirayı aşmayanlar telif kazancı sahipleri beyanname verilmeyecek. Beyanneme verenlere yüzde 25 götürü gider indirimi sağlanacak.
Çiftçilerin ziraat aletlerini, biçer döverini ve kamyonunu başka çiftçinin işinde kullanırsa elde edeceği gelir zirai kazanç sayılacak. Yıllık beyanname vermeyecek. Onun yerine stopaj yapılacak.
CAMİ VE KUR'AN KURSU YARDIMI
Yasa tasarısı ayrıca ibadethanelere yapılan yardımların vergiden düşülmesini sağlayacak düzenlemeyi içeriyor. Yasanın 68'inci maddesi ile kişi ve şirketlerin zararlarını düştükten sonra gelirlerinden indirebilecekleri maddelere cami ve Kur'an kurslarının yapımı ile yaşatılması için yapılan yardım ve bağışlar da eklendi.
Kanun maddesinde gelirden indirim konusu yapılacak maddeler sayılırken "Mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşaası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşaası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar" da sayıldı. Ayrıca aynı kuruluşlara ait olan mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı da gelirden indirilecek kalemler arasına alınarak bu kurumlara yapılacak eşya yardımları da vergiden indirecek hale gelecek.
Bir usta bin ustaya vergi yok
Anadolu Sigorta'nın başlattığı kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırma projesi 'Bir usta bin usta' yeni Gelir Vergisi Yasası ile vergi dışı kaldı. Yasa tasarısı ile daha önce esnaf muaflığı olmayan yani vergi dışı olmayan el dokuma işleri, bakır işlemeciliği çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işlemeciliği çarıkçılık, yorgan, sedef kakma, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel kültürel sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarında faaliyet gösterenler vergiden muaf tutuldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...