Topçu Kışlası için 'Mega Müze' önerisi

/ Kaynak: AA
Topçu Kışlası için 'Mega Müze' önerisi

GÜNDEM Haberleri  / AA

İngiltere Kraliyet Sanat Cemiyeti üyesi ve Yıldız Sarayı Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Serim: 'Topçu Kışlası, depreme dayanıklı bir mega müze olarak geliştirilmeli' dedi.

İngiltere Kraliyet Sanat Cemiyeti üyesi ve Yıldız Sarayı Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Serim, "Topçu Kışlası depreme dayanıklı bir mega müze olarak geliştirilmeli. Başta Topkapı Sarayı Müzesi'ndekiler olmak üzere tarihi eser koleksiyonlarımız burada korunmaya alınmalı" dedi. Serim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzmanların olası Marmara depreminin 7.6 büyüklüğünde olacağını öngördüklerine dikkat çekerek, İstanbul'daki binaların yüzde 60'ının, müzelerin ise yüzde 90'ının depreme dayanıksız olduğunu söyledi. Topçu Kışlası'nın depreme dayanıklı bir mega müze olarak geliştirilmesini öneren Serim, "Başta Topkapı Sarayı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonları olmak tarihi eser koleksiyonlarımız, milletimize ait milyonlarca nadir eser burada korumaya alınmalı. Yapılacak müze New York'taki Metropolitan Müzesi veya Londra'daki British Museum kadar şehre damgasını vuracak nitelikte bir mekan olmalı" diye konuştu. Bunun İstanbul'un marka olarak prestijini önemli bir noktaya taşıyacağını vurgulayan Ali Serim, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonunun yersizlik sebebiyle depolarda olduğunu, 1985 yılından beri UNESCO tarafından koruma alınan Topkapı Sarayı'nın milyonlarca ziyaretçiye açılmasının de yapının sağlıklı korunması için mahzurlu olduğunu anlattı. Serim, binlerce parçadan oluşan dünyanın en önemli porselen koleksiyonunun, dünyanın önemli silah koleksiyonlarının da Topkapı Sarayı Müzesi depolarında tutulduğunu belirtti. - "Eser var, teşhir imkanı yok" Yıldız Sarayı Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Serim, İstanbul'daki çeşitli müzelerin depolarında padişah divanları ile tezhipli-minyatürlü tek nüsha nadir eserler de bulunduğunu aktararak, şu bilgileri verdi: "Modern standartlara uygun olarak teşhir edilmesi gereken Ali Emiri Efendi'nin kütüphanesi gibi gözönünde olmayan önemli koleksiyonlardaki, başta Türk dilinin ve kültürünün temel kitabı olan Kaşgarlı Mahmud'un Divanu Lugati't-Türk adlı eseri olmak üzere, Türk ve Osmanlı dünyasının dil, edebiyat, tarih, coğrafya, tıp, sanat ve pozitif ilimlerle ilgili paha biçilemeyen el yazması kitapları da Topçu Kışlası'nda yapılacak müzede acilen koruma altına alınmalı." Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün verilerine göre, ortalama bir turistin İstanbul'da 3- 4 gün kaldığını, bunun 6-7 güne çıkması için tek yolun yeni müzeler inşa etmek olduğunu dile getiren Serim, "Dünyanın birçok ülkesinde müze sayısı fazla ama teşhir edecek eser az. Türkiye'de ise paha biçilmez eserler var ama teşhir imkanı yok. Topçu Kışlası'nın müze olması halinde İstanbul'un bu eksikliği önemli ölçüde azalacaktır" görüşünü dile getirdi.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...