İhanetin bedeli 50 milyar dolar

- Güncelleme:
İhanetin bedeli 50 milyar dolar

Ekonomi Haberleri

İstanbul'un 2020 Olimpiyat Adayları listesinden çıkarılmasını isteyen eylemcilerin beklentisi gerçekleşirse Türkiye'nin kaybı 50 milyar dolar olacak.

Gezi Parkı olayları çevreci bir eylemden olmaktan çıkıp hedefine Türkiye ekonomisini koydu. Türkiye'yi ekonomik ve uluslararası alanda zor duruma düşürmeyi planlayan eylemciler Uluslararası Olimpiyat Komitesine gönderdikleri mektupta İstanbul'un 2020 olimpiyat adayları listesinden çıkarılmasını istedi. nbsp;Eylemcilerin amaçlarına ulaşması durumunda Türkiye'nin bundan kaybının ise 50 milyar doları bulması bekleniyor. Eylemlerin patlat vermesinin ardından ilk olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la bir araya gelen eylemcilerin istekleri bitmek bilmiyor. Taksim Platformu sözcülerinin köprü havalimanı gibi büyük projelerinin durdurulması gibi taleplerinin ardından bu defa eylemciler İstanbul'un 2020 olimpiyat adayları listesinden çıkarılması için hareket geçti. Hükümet'in olimpiyat oyunlarının ideallerine aykırı hareket ettiğini iddia eden göstericiler polisin müdahalesini gösteren 3 görüntüyü de ekleyerek Olimpiyat Komitesine mektup gönderdi. Komiteden İstanbul'un 2020 Olimpiyat Adayları listesinden çıkarılmasını isteyen göstericilerin asıl hedefinde ise Türkiye ekonomisi var. nbsp;Visa Europe tarafından hazırlanan rapora göre İstanbul'un 2020 yılında olimpiyatlara ev sahipliği yapması halinde Türkiye'ye 40 milyar dolara yakın ilave bir ekonomik faaliyet potansiyeli oluşturacağı öngörülüyor. İstanbul'un adaylıktan çıkarılması halinde Türkiye'nin bu kaynaktan mahrum kalacak. Ayrıca ürün satışı, sponsor, yayın hakları, gelen turistlerin ve oyuncuların oluşturduğu tablo milyarlarca doları buluyor. Son yapılan Londra olimpiyatlarına 10 binin üzerinde oyuncu katılırken 1 milyon civarında ekstra turist gelmişti. Oyunlar için 9 milyon kişi tribünlerde yerini alırken 700 milyon dolar civarında bilet geliri elde edildi. Bunun yanı sıra olimpiyatlarda toplam 2 milyar dolar sponsorluk geliri sağlandı. Oyunlarda en önemli gelir kaynaklarından birisini de yayın gelirleri oldu. Olimpiyatları dünyanın tüm ülkelerinde 1 milyarın üzerinde kişi seyrederken, 4 milyar dolar yayın geliri elde edildi. nbsp;7 sene sonra Türkiye'de bu rakamın daha üstünde bir gelirin elde edilmesi oldukça mümkün görünüyor.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin yaptığı tahmini bütçeye göre olimpiyatlar için 7 yıl içinde tesis ve diğer entegre yatırımlar için yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım ön görülüyor. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, nbsp;İstanbul'un trafiğini rahatlatmak için yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım yapacak. Eylemlerin sürmesi ve İstanbul'un adaylıktan çıkarılması ise tüm bunların rafa kaldırılması anlamına geliyor ki bu da aynı zamanda Türkiye ekonomisini ve istihdamın artmasına engel teşkil ediyor.
İşsizliğe yol açar
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Gezi Parkı eylemlerinde gelinen noktayı endişe verici bulduklarını açıkladı. Dernek Başkanı Murat Ersoy tatil yöreleri için mevcut rezervasyonlara şimdilik iptal gelmediğini, ileri tarihler için ise rezervasyonlarda gerilemenin söz konusu olduğunu belirterek, "Kaybeden sadece otelciler olmayacak, bu gerileme sonucu restaurant sahibinden taksiciye, tekstil işçisinden tarlada üretim yapan çiftçiye kadar sektörden ekmek yiyen herkes pay alacak. 52 sektörde görev yapan milyonlarca çalışan etkilenecek, belki de yüz binlercesi işini kaybedecek. Domino etkisi ile nbsp;dövizde kontrolsüz dalgalanmalara ve birçok işyerinin kapanmasına neden olabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Esnaf kan ağlıyor
Gezi Parkı eylemleri en çok Taksim ve Ankara'da eylemlerin yapıldığı Kuğulu Park esnafını vurdu. Eylemler başladığından bugüne kadar siftah yapamayan, dükkanını açamayan, rezervasyonları iptal olan, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalan esnaf eylemlerin bir an önce bitmesini istiyor. Talimhane'de seyahat acentesi bulunan Hamit Düger, özellikle Taksim ve çevresinde hizmet veren turizm ve seyahat acentelerinin, Gezi Parkı eylemlerinin başladığı günden bu yana 200 bin dolar zarar ettiğini belirterek, "Ciromuz 1 milyon dolar civarında etkilenmiştir. Normalde günlük 60-70 rezervasyonumuz var. Şu anda bu sayı 5'e düştü" dedi. İstiklal Caddesi'nde kafe işleten Selim Dişbudak da turist sayısında büyük azalma olduğunu söyledi. Dişbudak, "Son 15 günde ciromuzda epey düşüş oldu. Çünkü barikatları gören insanlar 'savaş var' zannediyor. nbsp;Ciromuzda yüzde 100'ün üzerinde kaybımız var. Türk müşteriler, az çok geliyor. Turistlerde kayıp yüzde 100 nerdeyse" ifadelerini kullandı. Talimhane'de hizmet veren bir restorantın işletme müdürü Neriman Dinçer ise gelirlerinin yarı arıya düştüğünü ve eleman çıkarmaya başladıklarını bildirdi. Sadece İstanbul değil Ankara'daki esnafta eylemlerde muzdarip. Ankara'da Gezi Parkı odaklı eylemlerin yoğunlaştığı Kuğulu Park ve Kennedy Caddesi'ndeki esnaf, dükkanlarında önemli maddi hasar olduğunu, işlerinin bozulduğunu, çoğu günler siftah bile yapamadıklarını, kapanan trafik nedeniyle evlerine zor gittiklerini ifade ediyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...