Benzinlikler arası mesafe şartı kalkıyor

- Güncelleme:
Benzinlikler arası mesafe şartı kalkıyor

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıda, aynı güzergahta şehir içinde 1, şehirlerarası yollarda 10 kilometre olarak uygulanan istasyonlar arası asgari mesafe şartının kaldırılmasına istasyon sahipleri tepki gösteriyor.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, yaptığı açıklamada, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda öngörülen düzenlemelerin hayata geçmesi durumunda Türkiye'nin akaryakıt istasyonu mezarlığı haline geleceğini savundu.
Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı tasarının sektörün görüşüne sunulduğunu belirten Zülfikar, istasyonlar arasında mesafe tahdidinin kaldırılmasına sektör olarak karşı olduklarını kaydetti. Türkiye'de 12 bin 890 benzin istasyonunun bulunduğunu ifade eden Zülfikar, istasyon başına günlük ortalama satışın 3 bin litre civarında olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin istasyon başına satışta dünya ortalamasının altında olduğunu dile getiren Zülfikar, şunları söyledi:
"Türkiye'deki istasyonlar günlük ortalama 3 bin litre yakıt satarken, bu ortalama İngiltere'de 17 bin 500, Almanya'da 11 bin litreye çıkıyor. İstanbul'da istasyon başına 8 bin, Ankara'da 6 bin litre olan günlük satış miktarı, Iğdır'da 680 lireye düşüyor. Iğdır'da günde iki kamyon deposu mazot satan bir istasyon nasıl para kazanacak. Bu defa para kazanmak için başka yollara gidiliyor. Kilometre tahdidinin kaldırılarak yan yana istasyon açılmasına izin vermek intihar olur."
İzmir Ticaret Odası 58. Meslek Grubu Meclis Üyesi Tibet Foçalı ise kilometre tahdidinin kaldırılması durumunda Türkiye'nin akaryakıt istasyonu çöplüğüne dönüşeceğini söyledi.
Düzenlemenin aynı güzergahta yan yana istasyonların kurulmasına zemin hazırlayacağını vurgulayan Foçalı, "Mevcut koşullarda bile akaryakıt istasyonu sayısı çok fazla ve bayi başına satışlar çok düşük. 6 bine yakın fazla istasyon varken, mesafe şartının kalkacak olması yeni istasyonların kurulmasını sağlayacak. Bu düzenleme, çalışan akaryakıt istasyonlarının yanındaki arsa sahibine 'arsa senden, pompa bizden' mantığı ile yeni istasyonlar kurulacaktır. Böyle bir durumda her iki istasyonda zarar edmiş olur. Bundan ana dağıtım firması kazançlı çıkmış olacak" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...