Matematikten 2 sorusu hatalı iddiası

/ Kaynak: İHA
Matematikten 2 sorusu hatalı iddiası

EĞİTİM Haberleri  / İHA

Üniversiteye girişte ikinci basamak olan LYS heyecanı sürüyor. 2 matematik sorusunun yanlış olduğu iddiası kafaları karıştırdı

Bir milyonu aşkın öğrencinin kaderini belirleyecek sınavlarda dün saat 10.00'da Matematik (LYS-1), öğleden sonra Yabancı Dil (LYS-5) oturumu yapıldı. 135 dakikalık ilk sınavda adaylar, matematik ve geometriden oluşan 80 soruluk testi cevaplamaya çalıştı. 120 dakika verilen yabancı dil sınavında ise soru 80 soru yöneltildi. FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, bu seneki LYS'de son zamanların en zor matematik sorularının yer aldığını söyledi. Matematik testiyle ilgili bir de 'yanlış soru' iddiası dile getirildi. FEM Yayın Merkezi Matematik Zümresi Öğretmenleri, basına verilen soru kitapçığında yer alan 12. ve 18. soruların cevabının olmadığını savundu.
646 bin 186 öğrencinin katıldığı LYS-1 saat 10.00'da başladı. Heyecanlı oldukları gözlenen öğrenciler, sabah saatlerinde sınava girecekleri okullara aileleriyle birlikte geldi. Salonlarda ter döken gençler için aileleri de okul önlerinde dua etti. Adayların bazıları çanta, toka, küpe, gözlük, cüzdan gibi kişisel eşyalarını ailelere teslim etti.
53 bin 308 adayın girdiği LYS-5 ise saat 14.30'da yapıldı. Tek oturumda uygulanan sınav, 120 dakikada tamamlandı. 80 soru yöneltilen oturum Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde gerçekleştirildi. Her dil için ayrı soru kitapçığı hazırlandı. Adaya LYS başvurusu sırasında bildirdiği yabancı dil kitapçığı verildi.
Soruları değerlendiren eğitimciler, matematik testinin zorluğu konusunda hemfikirdi. Basına verilen kitapçıktaki iki soru, onların da kafasını karıştırdı. Soruların hatalı olduğunu belirten FEM Yayın Merkezi Matematik Zümre Koordinatörü Murat İnce, "Kitapçığın 12. sorusunda doğru cevaba ulaşılamamaktadır. Soruda verilen 1. öncüle soldan ve sağdan bakıldığında aynı değere ulaşılamadığından etkisiz eleman yoktur. Bundan dolayı verilen 1. seçenek yanlıştır. Dolayısıyla sorunun cevabı 'Hiçbir' seçeneği olmalıdır. Fakat ÖSYM verdiği cevap anahtarında 1. seçeneği doğru kabul etmiştir." dedi. Diğer hatalı sorunun ise 18. polinom sorusu olduğunu kaydeden İnce şöyle devam etti: "Soruda verilen ifadeye bölündüğünde elde edilen kalan, şıklarda yer almamaktadır. Dolayısıyla bu soruda doğru seçenek yoktur."
Geometri testinde, analitik geometriden 10 soru geldi. Sorularla ilgili değerlendirmelerde bulunan FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç da şunları söyledi: "Geçen yıl olduğu gibi bu sınavda da 5 tane şekilsiz, tanımlama yapılarak sorulmuş soru vardı. Çalışan öğrenciler, zamanı iyi kullandığı takdirde çoğunluğunu yapabilirdi. Uzun, işlemli ve şekilsiz sorular çoğunlukta olduğu için sürenin 60 dakikaya çıkarılması da isabet olmuş."

Sınıfta kafasına alçı düştü


Çanakkale'de LYS'ye girdiği salonda başına tavandan alçı parçası düşen 18 yaşındaki Gaye Nizam yaralandı. Hastaneye kaldırılan talihsiz kız, sınava da giremedi. Sınava Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü'nde girecek olan Gaye Nizam, sabah salondaki yerini aldı. Saat 10.00'da başlayacak sınavı beklemeye başlayan Nizam'ın başına tavandan alçı parçası düştü. Başından yaralanan talihsiz kıza, ilk müdahaleyi salondaki görevliler yaptı. Ambulansla üniversite hastanesi acil servisine kaldırılan genç kızın, beyin tomografisi çekildi. Sınava giremediği için büyük moral bozukluğu yaşayan ve sürekli ağlayan Gaye'nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Öte yandan, sınıfın tavanındaki diğer parçaların düşme ihtimaline karşı bazı öğrenciler diğer sınıflara yerleştirildi. MEHMET GÜLER ÇANAKKALE

Valinin yardımıyla sınava girdi

Amasya'da Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS-1) öncesi nüfus cüzdanını kaybeden öğrencinin imdadına Vali Celil Öz yetişti. Uzun süredir sınava hazırlanan Eren Taş, dün sabah uyanıp evraklarını aramaya başladığında nüfus cüzdanının yerinde olmadığını fark etti. Olayı ailesine anlatan Taş'ın durumu, tanıdıkları kanalıyla Amasya valisine iletildi. Vali Öz'ün talimatıyla vilayet binasına gelen nüfus müdürlüğü yetkilileri, kendilerini telaşla bekleyen öğrenciye kısa süren işlemlerin ardından yeni cüzdan verdi. Süratle sınava gireceği okula giden Eren Taş, Vali Öz'e ve yetkililere teşekkür etti. Sınava çok hazırlandığını ifade eden Taş, şehir dışında olan ve kamyon şoförlüğü yapan babasına da durumu anlattığını söyledi

EĞİTİM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...