Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Egemen Bağış, 'Müdahale AB kriterlerine uygun'

Egemen Bağış, 'Müdahale AB kriterlerine uygun'

GÜNDEM Haberleri

'Gezi Parkı'nı Wall Street Journal'a değerlendiren AB Bakanı Egemen Bağış, 'Türkiye bir hukuk devleti. Her adımını hukuka uygun atıyor' dedi.

Taksim Gezi Parkı'nda başlayan protestolar ve hükümetin bu protestoları ele alış biçimi uluslararası basında da geniş şekilde yer alıyor. Dünyadaki en etkili gazetelerden The Wall Street Journal, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bir mülakat yaptı. nbsp;Avrupa Parlamentosu'nun Gezi Parkı'yla ilgili aldığı kararı değerlendiren Bakan Bağış, "Avrupa Parlamentosu'nun eleştirisini anlamaya çalışıyorum. Başbakan Erdoğan ilk günden itibaren göstericilerle diyalog kurmaya çalıştı, göstericilerle 4.5 saat görüştü. Avrupa Parlamentosu üyeleri, polisin kullandığı şiddetle ilgili olarak kendi ülkelerinde çok daha ciddi örnekler varken, bu tür çağrılar yapmadı" dedi. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyonu üyesi Stefan Fule ve Birliğin Dışişleri Başkan Yardımcısı Catherine Ashton'ın, 23. ve 24. fasılların açılması için yaptığı çağrıların memnuniyet verici olduğunu kaydeden Bakan Bağış, "Bu fasıllar insan hakları ve yargı konusunda reformlar ihtiva ediyor. Bazı politikacıların Türkiye'yle ilişkilerin dondurulması çağrıları yaptıklarını duyuyorum. Bu, kötü hava oluşmasına yol açar. Türkiye kendi değerlendirmesini yapacak ve bu tepki AB?üyelerinin çıkarları için de çok zararlı olabilir" dedi. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Bakan Bağış, "Her şey AB mevzuatıyla uyum içinde hukuk çerçevesinde yapılır. AB, Türkiye'ye yardım etmek istiyorsa 23. ve 24. fasılları açmalı ve daha fazla reform yapması için bizi motive etmelidir. Biz şimdi AB'nin Türkiye'ye ev ödevini yapmasını söylediği ama ödevin ne olduğunu söylemediği bir durumdayız" dedi.
Büyümemizi istemiyorlar
Türkiye'nin büyüdüğü gerçeğini bazılarının hazmedemediğini söyleyen AB Bakanı Egemen Bağış, "Türkiye bugün Avrupa'da en çok büyüyen, kendine güvenen ve reformcu ülkedir. Başbakan Erdoğan da Avrupa'da en popüler liderdir" dedi. Bağış, gazetenin "Niçin birileri Türkiye'nin büyüdüğünü görmek istemiyor?" sorusuna şu cevabı verdi: "Eskiden Türkiye'de enflasyon ve faiz oranları çok yüksek iken bazı gruplar Türkiye'nin aldığı borçlardan muazzam paralar kazanıyorlardı. Şimdi yapamıyorlar. Bu onları rahatsız ediyor olabilir." Uluslararası medyanın Gezi Parkı eylemlerine gösterdiği yaklaşımın bir benzerinin olmadığını dile getiren Bakan Bağış, "CNN Int., Boston maratonundaki patlamalara, Avrupa çapında çok daha fazla kayıplara yol açan gösterilere, hatta her gün Suriye'de yüzlerce kişinin öldürülmesine rağmen bu kadar yer vermedi. CNN Int, bunu görmezden geliyor ama Taksim Meydanı'ndan reklam almadan üç saat aralıksız yayın yapıyor" dedi. 11 Eylül saldırılarından sonra ABD medyasının da olayla ilgili haber vermekte çok hassas davrandığını kaydeden Bakan Bağış, "Bu bir milli duyarlılıktır. Türk medyası hassastır, zira ülkede gerilim çıkmasını istemiyorlar. Bu konuda Türk medyasına bir şekilde talimat gitmedi. Ve zaten kim talimat verebilir? Bunlar özel şirketler" yorumunu yaptı. Başbakan Erdoğan'ın üslubunun sert olup olmadığıyla ilgili soru üzerine Bağış şöyle konuştu: "Başbakanın tarzı 12 senedir değişmedi. Bu tarz ile 2002'de yüzde 35, 2007'de yüzde 47 ve 2011'de yüzde 50 oy aldı. Onun tarzı böyledir. Ama o insanların üzerine titrer. O, ülkenin en başarılı başbakanı." nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...