BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Yazın ferahlatan meyvesi: Karpuz

Yazın ferahlatan meyvesi: Karpuz

Sıcak günlerde susuzluğumuzu gideren yazın lezzetli meyvesi karpuz, aynı zamanda idrar söktürücü ve enerji verici olarak da birebir...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Bugünlerin, en pratik, karın doyuran, ucuz (peynirine göre değişir) yemeği ise ekmek-beyaz peynirdir. İşte bu ikiliye en güzel eşlik eden meyve karpuz olur. Tadıyla, suyuyla damağımıza renk katar. Denize girme vaktinin geldiğini bile, karpuz kabuğunun denize düşmesinden anlarız. Dış kabuğunun parlak yeşili, içinin kırmızısı ile manav tezgahlarındaki görünümü çekicidir. Eve gelip dilimlere kesildiğinde çevreye yayılan kokusu, ağzımızda dağılıveren sulu, gevrek, tatlı yapısı ile karpuz, yazın gözde meyvesi oluverir. Karpuz yalnızca lezzetli bir meyve değil, kararında yenildiğinde vazgeçilmez bir besin desteği oluyor vücudumuza. Diyet uzmanlarına göre, içerdiği şeker miktarı oldukça fazla. Yeter ki doğru tüketmesini bilelim. Önerilen miktar, yemeklerden iki saat sonra normal bir ay dilimi üstelik peynir-ekmek-karpuz üçlemesinde de peynirin yağsız ve bir kibrit kutusu büyüklüğünde olması şart. KARPUZUN ANA VATANI Eski Mısır’da MÖ 1325 yıllarında Tutankhamon’un mezarında evcil karpuz çekirdekleri bulundu. Bu da bize karpuzun ne kadar eski bir meyve olduğunu ispat ediyor. Ana vatanının Afrika’nın çöl ve yarı çölleri olduğu iddia ediliyor. Ancak o devirlerde karpuzun yemekten çok bağırsak hastalıklarına iyi gelen çekirdekleri için yetiştirildiği, bildiğimiz tatlı aşılı karpuzun ise ilk defa Hindistan’da yetiştirildiği söyleniyor. Dilimizdeki “karpuz” sözcüğü, Farsça “harbuze”den gelmekte. SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ Karpuzun halk hekimliğinde önemli yeri vardır. Eski Yunan’da Hipokrat, Difilius gibi önemli hekimler kitaplarında karpuzun dietetik önemine değinirler. Anadolu halk hekimleri de karpuzu ilaç olarak kullanmışlardır. Diyarbakır kültüründe idrar söktürücü, böbrek taşı düşürücü, enerji verici olarak biliniyor. Bir efsaneye göre Lokman Hekim, ölümsüzlüğün dermanını bulmak için diyar diyar dolaşırken yolu karpuzuyla ünlü Diyarbakır’a düşmüş. Urfa kapısından şehre girmiş, zerzevatçılar meydanına gelmiş. Orada yığın yığın duran patlıcanları görünce hayretle: -Bu patlıcanları yiyen halk nasıl oluyor da hasta olmuyor? diye sormuş. Biraz daha yürüyünce üst üste yığılı iri Diyarbakır karpuzlarını görünce; -Ha yemekten sonra bu karpuzlardan bol bol yiyorlar, sebebi bu, demiş. HER BÖLGEMİZDE YETİŞİYOR Karpuz, Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilir. Ancak en ünlüsü Diyarbakır karpuzudur. Eskiden, Dicle nehri kıyısında, güvercin gübresi ile yetiştirilirdi. Şimdilerde bu tarz yetiştiricilik yok olmakta. Yine eski notlara göre, bu şehrin tanınmış karpuz çeşitleri: 70-80 kg gelen Ferik Paşa karpuzu, 12 kilo gelen, ilk olgunlaşan cins pembe karpuz, alaca karpuz, kara karpuz, Yafa karpuzu, Mehmet Emin karpuzu idi. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış kişiler, o devirde Hülle denilen kamıştan yapma çardak altlarında karpuz yenilip, halay, tepik, delilo gibi oyunlar oynandığını, geceleri karpuz kabuklarının içine gazla yoğrulmuş kül doldurularak kandil gibi yakıldığını anlatıyorlar. KARPUZ KABUĞU REÇELİ Karpuzun iç kısmını yiyoruz, kabuklarından reçel yapıyoruz. Yemek yazarı Gökçen Adar’ın “Antalya mutfağı” konulu yemek kitabından aldığım karpuz kabuğu reçeli tarifini sizlere aktaracağım. MALZEMELER: > Kalın kabuklu orta boy bir adet karpuz > 6-8 bardak toz şeker > 8-10 adet karanfil > 1 adet limon > 1 çay kaşığı kırmızı şerbet boyası > 2 litre kireç suyu YAPILIŞI: Karpuzu yıkayınız. Boylamasına 8 eşit parçaya bölünüz. İç kısımlarını alınız. Yeşil zar kabuklarını temizleyiniz. Kabukları kuş başı büyüklüğünde kare doğrayınız. Kireç suyuna yatırıp 3 saat bekletiniz. Kireçli sudan aldığınız kabukları, bol suda 3-5 kez yıkayınız ve bol kaynar suda yumuşak ama dirice kalacak şekilde haşlayınız. Haşlanmış kabukların suyunu süzüp kurulayınız. Bir başka tencereye alınız, üzerine şeker ve karanfilleri ekleyiniz, 8-10 saat bekletiniz. Kabuklar suyunu salacaktır. Tencereyi orta ısılı ateşe oturtup, karıştırarak kaynatınız. Kırmızı boyayı da katınız. Reçel kıvamını bulunca limon suyunu da katınız. Ateşi kapatıp, yaklaşık 5 dakika sonra reçeli sıcak sıcak kavanozlara koyunuz. Sıcak günlerde karpuz tadı ve serinliği sizlerle olsun efendim! Dar ayakkabılara dikkat! Dar ayakkabı ve botlar, ayak bileklerinde sinir sıkışmalarına sebep oluyor. Ayak bileklerindeki sinir sıkışmaları ise bazen ameliyata kadar gidebiliyor. Dolayısıyla şık ve modern giyinme adına sağlık problemleri yaşanabiliyor. Araştırmalara göre her 10 kadından 4’ü ayaklarını rahatsız etse bile, herşeye rağmen dar ayakkabı satın alıyor. Alışverişe giden kadınların yüzde 37’si ayakkabıları rahat olmasa bile moda diye aldıklarını söylüyor. Ayak bileğindeki sinir sıkışmaları ayak parmaklarına doğru yayılan ağrı ve uyuşmalara sebep olduğunu belirten uzmanlar, “Eğer şikayetlerin, dar ayakkabıdan kaynaklandığı uzun süre fark edilmezse tablo ağırlaşır ve ameliyat şart olabilir. 2 bin kadın arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; kadınların yüzde 80’i ayak bileğindeki sinir sıkışmalarından başka, ayak şişliği, tırnak batması, nasır gibi ayak problemleriyle karşı karşıya kalıyor. PÜF NOKTASI... REÇEL yapacağınız meyveleri iyice yıkayıp kurulayın... Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın... Şekerlenmeyi önlemek için limon tuzu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın... SİZDEN GELENLER EMİR KIRAÇBEDEL Canım kardeşim Emir, seni çok seviyorum, doğum günün kutlu olsun...(...Halit Kıraçbedel’in albümünden) EFE MANSUR AKTAŞ Derya & Peyami çiftinin biricik yavruları Efe’nin doğum gününü tebrik ediyoruz... (...Peyami Aktaş’ın albümünden) FEHİME SUEDA BİRPINAR 6 yaşına giren Melike’nin kardeşi Fehime Sueda, sevdiklerine selam ediyor... (...Hasan Birpınar’ın albümünden) Elişiniz - (...Habibe Hanım’ın el emeği) DESENLİ İĞNE OYASI Örümcek görünümüne yakın bir şekli olan iğne oyası örneğini güzel bulacağınızı düşünüyorum. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan yazmalar için birçok kişinin vazgeçemediği iğne oyası için en sevilen örnekler arasına girebilir. Yapım olarak sizi uğraştırmaz ve gösteriş olarak da kibardır. Kolay gelsin.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 94219
    % 2.13
  • 5.8343
    % -0.59
  • 6.5282
    % -0.96
  • 7.3229
    % -0.53
  • 252.745
    % -0.09
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT