Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiltere'de casusluk skandalı

İngiltere'de casusluk skandalı

GÜNDEM Haberleri

Guardian gazetesi, 2009 yılında İngiltere'de yapılan G20 zirvesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de aralarında bulunduğu bütün katılımcıların dinlendiğini yazdı.

Guardian gazetesi, 2009 yılında İngiltere'de yapılan G20 zirvesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de aralarında bulunduğu bütün katılımcıların dinlendiğini yazdı. Belgelere dayanan haber, zirveye katılanların bütün telefon trafiği ve maillerinin "neredeyse canlı" olarak İngiliz istihbaratı tarafından izlendiğini gösteriyor. İngiliz Guardian gazetesi, İngiltere'de büyük bir casusluk skandalını ortaya çıkardı. Gazetenin haberine göre, 2009 yılında yapılan G20 zirvesinde, aralarında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de bulunduğu bütün katılımcıların telefonları dinlendi, mailleri takip edildi. Zirvenin yapıldığı bölgede, özel bir birim oluşturularak, bütün katılımcıların görüşmeleri "anında" izlendi. Gazetenin belgelere dayanan haberine göre, casusluk operasyonu İngiltere'de haber alma teşkilatlarından biri olan 'Devlet İletişim Birimi' tarafından yürütüldü. Guardian gazetesinin haberinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyet de zirveye katıldıkları sırada bu operasyonun hedefindeydi. Basın tarafından ele geçirilen dökümanlara göre Şimşek ve beraberindeki ekibin izlenmesinin nedeni, o dönem Türkiye'nin gerçekleştireceği mali reform hakkında önceden bilgi sahibi olma ve Türk hükümetinin G20 ülkeleriyle işbirliği yürütüp yürütmeyeceğini öğrenmekti. Operasyon dahilinde, G20 zirvesinin düzenlendiği tarihte İngiliz istihbaratına ait birçok internet kafe ve internet erişim noktasının kurulduğu ve bu yolla bilgilerin çalındığı iddia ediliyor.
Guardian, bu tür izleme ve takip söylentilerinin sık sık yaşandığını belirtirken, ilk kez sağlam ve güçlü kanıtlarla durumun ortaya konulduğunu aktardı.
Dinleme skandalını ortaya koyan belgelerin kaynağı, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın milyonlarca kişiye ait telefon ve internet kayıtlarını gizlice izlediği bilgisini iki hafta önce basına sızdıran ABD'li Edward Snowden.
Gazete, izleme takibe ilişkin şu bilgileri aktardı:
- Zirveye katılanların kullanacağı internet kafeleri oluşturuldu. Kafedeki bilgisayarlara özel programlar yüklenerek,mailler ve yazışmalar takip edildi.
- Katılımcıların kullandığı akıllı telefonların güvenliği geçilerek, görüşme ve mail trafikleri izlendi.
- 45 analiz uzmanı, zirveye katılanların görüşmelerini ve maillerini "canlı" olarak takip etti. Bu bilgiler İngiliz bakanlara verildi.
Haberde, Rus lider Medyedev'in Moskova ile görüşmelerinin de zirve sırasında takip edildiği belirtildi. (ntvmsnbc)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...