Zorlu'dan jeotermal yatırımı için EPDK'ya başvuru

/ Kaynak: CHA
- Güncelleme:
Zorlu'dan jeotermal yatırımı için EPDK'ya başvuru

Ekonomi Haberleri  / CHA

Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş., Denizli'de yeni bir jeotermal yatırımı yapmak üzere EPDK Başkanlığı'na başvuruda bulundu.

Zorlu Enerji iştiraklerinden Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş., Denizli'de yaptığı incelemeler sonucunda, yeni bir jeotermal yatırımı yapmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı'na başvuruda bulundu. Denizli ili Sarayköy ilçesi Karataş mevkiinde yapılması planlanan jeotermal enerjiye dayalı üretim tesisi 100 MW kapasiteye sahip olacak. nbsp;Zorlu Enerji Grubu'nun halka açık şirketi Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş'nin yüzde 100 oranında hissedarı olduğu Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş'nin, Denizli'nin Sarayköy ilçesindeki Karataş mevkiinde yürüttüğü jeotermal kaynak araştırmaları olumlu sonuçlar veriyor. Zorlu Doğal Elektrik, sahip olduğu 18 ve 19 sayılı 'Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatı' kapsamındaki arama çalışmaları neticesinde ortaya çıkan jeotermal kaynağı değerlendirmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı'na (EPDK) başvuru yaptı. Zorlu Doğal Elektrik, başvurunun kabulünün ardından bölgede, 100 MW kurulu güçle, 25 yıl boyunca elektrik üretecek yeni bir jeotermal santrali kuracak. Yeni jeotermal lisans başvurusu ile ilgili açıklama yapan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, jeotermalin, yenilenebilir enerji kaynakları arasında kendileri için ayrı bir önem taşıdığını bildirdi. Ak, "Ülkemizin 2023 jeotermal hedefinin yarısını 2015 yılına kadar tek başımıza üretmeyi planlıyoruz. Bu anlamda, Sarayköy'deki Karataş mevkiinde yaptığımız çalışmaların olumlu seyretmesi bizi oldukça sevindirdi." dedi. nbsp;Ak, şu anda, Denizli'de yapımı devam eden Kızıldere Jeotermal Santralinin tamamlandığında, 95 MW gücüyle Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olacağını ve dünyanın sayılı büyük jeotermal santralleri arasında yer alacağını kaydetti. Ak, "Santralin yılda üreteceği 600 milyon kWh elektrik ile 79 milyon ton/yıl fuel-oil ve bunun karşılığında yılda 86 milyon ABD doları dış kaynaklı enerji giderini ikame edebileceğini hesaplıyoruz. Kızıldere'nin yanı sıra, 2040 yılına kadar üretim lisansımızın bulunduğu Manisa-Alaşehir jeotermal sahamızda da sondaj çalışmalarını sürdürüyoruz. 30 MW kurulu güce sahip olacak tesisin inşaatına, proje finansmanı tamamlandıktan sonra bu yıl içerisinde başlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, Simav'da da jeotermal çalışmalarımız bulunuyor." diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...