Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

G8 zirvesi başladı

/ Kaynak: AA
G8 zirvesi başladı

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G8 zirvesi, Kuzey İrlanda'da başladı.

İngiltere'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G8 nbsp;zirvesi, Kuzey İrlanda'da başladı. İki gün sürece zirvede dünyanın en büyük nbsp;ekonomisine sahip 8 ülkenin liderleri bugün yapılacak oturumlarda, küresel nbsp;ekonomi ve Suriye'yi konuşacak. Liderlerin yarın ise terörle mücadele ve nbsp;vergilendirme gibi konuları ele alması öngörülüyor. nbsp;İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ev sahipliği yaptığı zirveye, ABD nbsp;Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı nbsp;François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada Başbakanı Stephen nbsp;Harper, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İtalya Başbakanı Enrico Letta, AB Konseyi nbsp;Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katılıyor. nbsp;Kuzey İrlanda'nın Fermanagh bölgesinin Enniskillen şehri yakınında nbsp;Lough Erne Resort'ta yapılan G8 Zirvesi için yoğun güvenlik önlemleri alındı. nbsp;Yaklaşık 8 bin polis Kuzey İrlanda'da, 4 bin polis ise Birleşik Krallık'ın diğer nbsp;bölgelerinde güvenliği sağlıyor. Liderler etrafı sularla kaplı olan Lough Erne'e nbsp;helikopterlerle getirildi. nbsp;Zirve öncesinde bugün Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta protesto nbsp;gösterileri düzenlendi. ABD Başkanı Obama'nın Belfast'ta konuşma yaptığı
konferans merkezinin önüne yürümek isteyen yaklaşık 20 kişilik gruba polis nbsp;müdahale ederek, bazı kişileri gözaltına aldı. Oxfam yardım kuruluşu da G8 nbsp;liderlerine Suriye'de siyasi bir çözüm bulunması çağrısı yapmak için, nbsp;Belfast'taki belediye binası önüne Suriye'de hayatını kaybeden 93 bin kişiyi nbsp;simgeleyen mezar taşları yerleştirdi. nbsp;Küresel ekonomi,vergilendirme, ticaret, şeffaflık, terör ve nbsp;aşırıcılıkla mücadele gibi konuların yanı sıra G8 Zirvesi'nin gündeminde nbsp;Suriye'deki kriz de bulunuyor. nbsp;Suriyeli muhaliflere silah gönderme kararı alan ABD ile Esed rejimine nbsp;silah sağlayan Rusya arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Dolayısıyla G8 nbsp;zirvesinden Suriye ile ilgili önemli bir karar çıkması beklenmiyor ancak zirve, nbsp;G8 ülkelerinin Suriye konusunda ortak zemin arayışları için fırsat olarak nbsp;değerlendiriliyor.
Zirve öncesi düzenlenen basın toplantısında ABD Başkanı Barack Obama, nbsp;ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin gelecek ay nbsp;Washington'da başlayacağını açıkladı. Anlaşmanın hem AB, hem de ABD'nin ticaret nbsp;ve ekonomisine büyük etkisi olması bekleniyor.
İngiltere, G8 dönem başkanlığını 2014'te Rusya'ya devredecek. Dünya nbsp;nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturan G8 ülkeleri küresel ekonomide yüzde 65'lik bir nbsp;paya sahip.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...