Emekli yeni intibak düzenlemesi istiyor

- Güncelleme:
Emekli yeni intibak düzenlemesi istiyor

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz yıl maaşlarında 10 lira ile 390 lira arasında artışlara sebep olan intibak için 2001-2005 arasında emekli olanlar da talepte bulunuyor.

Emekliler, yeni intibak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gitti. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, birçok emeklinin 2001-2005 yıllarında aldığı maaşta kayba uğradığını belirterek, "Onların da faydalanması için ikinci intibakla ilgili çalışmayı başlattık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve ilgili kurumlara çalışmamızı anlattık" dedi. 2001-2005 yılları arasında kayba uğrayan çok sayıda emekli olduğunu söyleyen Ergün, "Onların da faydalanması için ikinci intibakla ilgili çalışma başlattık. Çalışma Bakanlığı'na çalışmamazı anlattık. Bu intibak yasasının bir kalemde çıkması kolay gş değil. Yine uzun bir mücadeleyi gerektirecek. Maaşlara ne kadarlık bir yansıması olacağını oturacağız, şartları masada konuşacağız. Nasıl bir yol haritası çizilecek, bunları belirleyeceğiz. Şartları masada konuşacağız. Bizim teklifimiz olacak. Bakanlığın teklifi de gelecek ve ortak akılda buluşacağız" diye konuştu. nbsp;1 Temmuz 2013 itibarıyla yaklaşık 8.5 milyon emekliye ödenecek rakamın enflasyon farkıyla birlikte ortaya çıkacağını hatırlatan Ergün, "İntibak Yasası, Türkiye Emekliler Derneği'nin çalışmalarıyla 20 yıl 3 ay süren bir mücadele sonunda çıktı. Bu kapsamda 2 milyon 743 emekli, dul ve yetimin dosyası incelendi. Bu yasa 2000 yılına kadar emekli olanları kapsıyor. Düzenleme, ağırlıkla SSK emeklileri ile 12 bin 68 civarında Bağ-Kur emeklisini ilgilendirdi. İnsanların çalışma gün sayıları ve ödedikleri prim oranına göre bir rakam bulundu. 5 bin günün üzerindeki her 240 güne de 1 puan verildi. 'Kişiler, tabandan mı, ortadan mı yoksa tavandan mı ödedi' diye dosyalar incelendi. Çalışmanın sonucunda da 10 ile 350 lira arasında aylık, emeklilerin maaşına yansıyan bir rakam ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl çıkan İntibak Yasası'ndan 1 milyon 920 bin emekli istifade etti. Devlete maliyeti ise yaklaşık 2,8 milyar lira oldu" diye konuştu. İntibakın fikrini kendilerinin ortaya attığını, bu çalışmayı kimsenin kendisine mal etmemesi gerektiğini ifade eden Ergün, "Ama bize yardım eden kim varsa hepsine müteşekkiriz" diye konuştu.
KATKI 500 MİLYON LİRAYI AŞIYOR
Devlet katkı sağlayınca nbsp;herkes emekliliğe koştu

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılım rekoru kırıldı. Devlet Katkı payının uygulamaya girmesiyle birlikte 2013 yılının ilk beş ayında Bireysel Emeklilik Sistemine katılanların sayısı 500 bini aştı. Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, "7 Haziran 2013 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, 2013 yılında net katılımcı sayısı yarım milyonu aşarak 506.211 kişiye ulaştı. Bu sayı, 10. yılını bu yıl ekim ayında tamamlayacak olan sistemin, önceki yıllarda sağladığı bütün yıllık artışlardan da fazla" dedi. Sisteme en yüksek katılımın 477 bin 190 kişi ile 2012 yılının tamamında sağlandığını hatırlatan Mete Uğurlu, bu yılın sonuna kadar sistemdeki toplam katılımcı sayısının 4 milyona ulaşmış olacağını söyledi. Yılın ilk 4 ayında katılımcılara devletin ödediği katkının 380 milyon lirayı aştığını, ödemelerin her ayın sonunda yapıldığını söyleyen Uğurlu, haziran sonu itibarıyla devlet katkısı tutarının 500 milyon lirayı aşacağını tahmin ettiğini ifade etti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...