Yeni binalara 'çöp odası' zorunluluğu

- Güncelleme:
Yeni binalara 'çöp odası' zorunluluğu

Ekonomi Haberleri

Yeni yapılacak üç kattan yüksek binalara, "çöp odası" zorunluluğu geliyor. Binaların altında tüm atıkların toplanacağı depo görevi görecek bölümler yapılacak.

Yeni yapılacak üç kattan yüksek binalara, "çöp odası" zorunluluğu geliyor. Binaların altında tüm atıkların toplanacağı depo görevi görecek bölümler yapılacak. Artık üç kattan yüksek inşa edilecek tüm binaların "çöp odası" olacak. Üç kattan yüksek binalardaki konutların mutfaklarında, çöp, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağların ayrıştırılacağı bir sistem kurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar yönetmeliğinde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Hedef, çöplerin yerinde ayrıştırılması ve bu yolla çevreye verilecek zararın önlenmesi. Evlerdeki çöp kovası ve bina önlerindeki çöp toplama alanlarının oluşturduğu görüntülerin de ortadan kaldırılması. Bakanlık, yeni yapılacak binalarda "atık baca sistemi" kurulmasını öngörüyor. Binalardaki dairelere bir elektronik sistem kurulacak. Sistem, borular aracılığıyla bacayla bağlantı kurulacak şekilde oluşturulacak. Elektronik sistemin üzerinde cam, kağıt, plastik ve bitkisel yağ atıkları için ayrı ayrı butonlar olacak. Ve atıklar, butona basarak açılan hazneye boşaltılacak.

Bacadan boşaltılan atıklar, borular aracılığıyla binaların altına kurulan toplama merkezine gönderilecek.

Ayrıştırılmış olarak bir merkezde toplanan atıkların, geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması da hedefleniyor.

Sistem, uygun mimarisi olan mevcut binalarda da kurulacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...