G8 liderlerinden Suriye'ye 1,5 milyar dolarlık yardım

/ Kaynak: İHA
G8 liderlerinden Suriye'ye 1,5 milyar dolarlık yardım

DÜNYA Haberleri  / İHA

İngiltere Başbakanı David Cameron, G8 toplantısında Suriye'ye 1,5 milyar dolarlık insani yardım yapılması kararının alındığını açıkladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, G8 toplantısında Suriye'ye 1,5 milyar dolarlık insani yardım yapılması kararının alındığını açıkladı. nbsp;Kuzey İrlanda'da 8 liderin katılımıyla gerçekleştirilen 2 günlük G8 toplantısı bugün sona erdi. Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Cameron, G8 masasında çok farklı bakış açıları olduğunu dile getirirken, liderlerin Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi ve Suriye halkının istediği değişikliği elde etmesine yardım edilmesinde hayati bir çıkarı paylaştıklarının altını çizdi. Yapılan görüşmelerde Suriye konusunda 7 madde üzerinde anlaşmaya varıldığını belirten Cameron, bunlardan ilkinin Suriye'ye yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yeni bir insani yardım yapılması olduğunu söyledi. Cameron üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri şöyle sıraladı:
"Suriye'deki bütün taraflara müzakere masasına oturmaları konusundaki siyasi baskı artırılmalı. Suriye'de yürütme yetkilerine sahip geçici hükümetin kurulmasına olanak sağlayacak bir Cenevre 2 süreci desteklenmeli. Irak'tan dersler çıkarılarak, geçiş sırasında devletin anahtar kuruluşlarının devamlılığı sağlanmalı ve bir boşluk oluşmasının önüne geçilmeli. Birlikte çalışılarak Suriye teröristlerden ve aşırıcılardan temizlenmeli. Kimyasal silahların herhangi biri tarafından kullanılması kınanmalı ve gerçeklerin öğrenilebilmesi için BM tarafından yapılacak etraflı ve engelsiz bir araştırmaya olanak sağlanmalı. Sünni, Alevi veya Şii olmayan ancak Suriye halkının onayını almış bir gelecek hükümet desteklenmeli."
Bu anlaşmaya varılmasının kolay olmadığını vurgulayan İngiltere Başbakanı Cameron, bunun yalnızca G8'in önemli bir özelliği olan samimi ve açık uçlu görüşmeler sayesinde mümkün kılındığını söyledi. Cameron, "Masadaki liderler sadece sözlerin Suriye'deki eziyeti sonlandırmayacağını biliyor. Şimdiki görevimiz bunları gerçek eyleme çevirmektir" şeklinde konuştu.


DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...